Lisa Westerhof en Lobke Berkhout aan de leiding in Hyères

Lisa Westerhof en Lobke BerkhoutNa twee dagen zeilen tijdens de ISAF Wereldbekerwedstrijden in het Zuid-Franse Hyères staan de aanwezige Nederlanders van de Delta Lloyd Kernploeg er goed voor. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (NED) gaan aan de leiding in de 470-klasse bij de dames. Evi Van Acker (BEL) staat derde in de Laser radial klasse en Marit Bouwmeester (NED) vierde.

In de 2.4mR zijn de drie Paralympische zeilers verwikkeld in hun strijd om de nationale selectie. De Paralympische Sonarzeilers staan tweede.

Berkhout: “Dingen vallen nu goed op hun plek”
Lobke Berkhout was heel tevreden. “Dit is zeker een belangrijk evenement voor ons. We moeten eerst ‘vormbehoud’ (top 12) even binnenhalen dat zou lekker zijn. Maar het is ook heel goed om weer eens met wind te varen en kijken hoe we ervoor staan. Maar het gaat hartstikke goed. Snelheid is goed, daar zijn we ontzettend blij mee. En we zijn met een aantal processen aan het werk, en nu vallen dingen goed op zijn plek. Met meer wind is dat makkelijker dan met minder maar dat is wel heel belangrijk.”

“Vandaag hebben we een 1 en 2 gevaren en gisteren een 2 en een 1. Vandaag was een stuk lastiger, minder wind meer shifts. Maar we hebben het samen overlegd en gekeken wat de mogelijkheden waren en het maximale er uitgehaald.”

Evi Van Acker stijgt naar derde plaats
Evi Van Acker (BEL) is maandag naar de derde plaats gestegen in de Laser Radial klasse. Evi won de derde regatta en eindigde zo op een knappe tweede plaats in het dagklassement. In de algemene stand steeg ze met twaalf punten naar de derde plaats. De Britse Alison Young staat momenteel aan de leiding met vijf punten, eentje minder dan de Australische Krystal Weir.

Bouwmeester: “Goed gevaren maar mis wat snelheid”
Marit Bouwmeester (NED) was snel uit de haven vertrokken, maar ze reageerde als volgt.
“Ik had een moeilijke dag, het was niet eenvoudig om het bij te houden qua snelheid. Ik heb niet slecht gevaren hoor maar ik moet echt beter omschakelen. We hebben zoveel aandacht besteed om beter te worden in licht weer. Dat is echt gelukt…. maar nu is het wennen als het harder waait. Ik ben meer allround geworden. En deze omstandigheden zijn in het voordeel van de zwaardere meiden. Kleine golven, waar je weinig op kan sturen, maar gewoon doorheen moet duwen. Geen paniek, doelstelling voor dit evenement is harder varen aan de wind en ik heb nog wel even voor het einde van deze week om te stijgen in het klassement.”

Paralympische strijd in de 2.4mR Schmitter mag geen fout meer maken
In de Paralympische 2.4mR klasse vechten Barend Kol, Andre Rademaker en Thierry Schmitter om het Paralympische ticket. Indien alle drie zeilers over een Olympische nominatie en vormbehoud beschikken zal de Nationale selectie bepalen wie Nederland vertegenwoordigt. De winnaar van die selectie is diegene met het beste opgetelde resultaat heeft van dit Franse evenement en Sail for Gold in juni van dit jaar in Weymouth.

Rademaker, Kol en Schmitter trainen samen en maken samen gebruik van dezelfde coach Ronald van Vianen maar ze zijn tevens elkaars tegenstanders op dit moment. Barend Kol staat er het beste voor op een 7de plaats. Schmitter staat 9de en Rademaker 10de.

Schmitter begon niet goed op 22 april. De Hagenaar zonk bijna op dag 1. “Iedereen moet erom lachen, foutje van mij, verkeerde trim, een paar hele grote vlagen met heel veel wind, twee enorme golven in de kuip en toen was het klaar. Snel zeilen naar beneden en pompen, ik heb de race niet kunnen uitzeilen. Dat is dan een DNF (did not finish).”

“Ik kan dus geen fout meer maken. Mijn aftrek heb ik al gevaren. Het is presteren onder druk. Dat moet ik kunnen, tot we zes races hebben gevaren. Ik hoop dat we dat gaan halen. Morgen wordt er weer heel veel wind verwacht. Maar goed, vandaag ging het veel beter met een 3de 1ste 4de plaats. Dat is wel OK, maar nog niet genoeg om te winnen.”

Andre Rademaker “Eerste plek laatste wedstrijd. Voor de rest is het niet geweldig, last van mijn rug. Maar laatste potje ging goed dan gaat alles makkelijker. Maar ik vaar mijn eigen race. Ik heb wel meerdere kansen om ‘bovenop’ Thierry te klappen. Ik wil eerste overall worden en geen vierde.”

Sonar zeilers “Nadeel om op kop te liggen”
Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen kwamen voor het eerst in actie vandaag 23 april. Ze hadden een geheel briljante dag kunnen hebben, het werd er eentje met een kleine kanttekening. Het trio zeilde al op de finish af in race 2 terwijl er nog een rondje gevaren moest worden. “Geweldige race, enorme blunder,” zei Marcel van de Veen. “Gelukkig hebben we het goed gemaakt door race 3 overtuigd te winnen. Maar je ziet het is niet altijd handig om zo voer op kop te liggen.”

Met dat resultaat staat het Sonar team, dat al zeker is van deelname aan de Paralympische spelen op een tweede plaats.

Team Coster: “Nationale selectie is ondergeschikt, eerst een hele nominatie”
Kalle Coster was tevreden met de huidige stand van zaken: “Vier wedstrijden gevaren en het gaat best lekker, een goed begin. Snelheid met veel wind is weer terug bij ons, dat is de laatste jaren wel eens anders geweest. Het ziet er goed uit.”

Hoe belangrijk is de Nationale selectie?
“Ik denk dat het belangrijk is om daar niet teveel over na te denken. Een nominatieresultaat varen is belangrijker en veel moeilijker. Ik betwijfel of beide teams dat wel gaan halen, het team dat die nominatie realiseert gaat naar de spelen. Dat moeten we eerst doen. We staan er wat dat betreft beter voor omdat we al een halve nominatie op zak hebben. Dus we moeten nog een keer een top zes varen en hebben we een volle nominatie. Er zijn nog maar twee kansen. Voorlopig gaat het hier lekker.”

http://sof.ffvoile.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: