Minder wind en nog betere resultaten voor de Nederlandse zeilers in Hyères

Marit BouwmeesterNa drie stormachtige dagen in het Zuid-Franse Hyères liet de wind het eerst afweten gisteren. Maar dat weerhield de Nederlandse zeilers er niet van te stijgen in het klassement toen er eenmaal gevaren werd. In bijna alle klassen staan de Nederlandse zeilers in de top drie.

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (NED) gaan ruimschoots aan de leiding. Marit Bouwmeester (NED) heeft ook de koppositie overgenomen in het tussenklassement van de Laser Radial. Thierry Schmitter (NED) staat tweede en het merkenteam Coster (NED) doet goede zaken en staat stevig op de tweede plaats.

Lobke Berkhout: “Dingen op zijn plek laten vallen”
“We hadden de eerste dagen super goede wind. Dat was lekker voor ons , en we hebben een hele stabiele serie neergezet. Vandaag was echt de dag om een slag te slaan en dat is gelukt. Een 15de plek, denk je dan, is niet zo best. Maar als je concurrenten het nog slechter doen neem je toch afstand. En een tweede plek in de laatste race is precies goed.”

“Vormbehoud is inderdaad iets belangrijks geworden zeker na Palma waar het minder ging. Maar het moet geen heet hangijzer worden. We moeten ons niet te druk maken. Top 12 moet je kunnen varen als je om de medailles mee wilt varen op de Spelen. Belangrijker is dat we aan een aantal processen blijven werken deze week.”

Welke zijn die processen?
“Met meer wind hebben we super goede snelheid en wordt de tactiek simpeler. Het blijkt, nu ook weer, dat we dan de snelste en de beste zijn. Met minder wind, zoals in Palma, ging het een stuk lastiger. Daar hebben we ontzettend veel van geleerd. We zijn dingen tegengekomen die hebben we geanalyseerd en genoteerd. Die dingen moeten we op zijn plek laten vallen en niet meer te veel over praten en meer doen.”

“Dingen op zijn plek laten vallen was dus ook onze doelstelling voor deze week. Het lijkt goed te lukken. We zijn supergoed bezig samen, we kijken wat er gebeurt, varen beter samen en we zijn wat conservatiever. We varen een klassement.”

“We hebben in de afgelopen jaren al heel veel voorbij zien komen en heel veel aangestipt wat we allemaal moeten doen. Nu moet het stabiel worden. Palma was een goede confrontatie. Daarom varen we nu toch het WK 470 in Barcelona om extra aandacht op meer wind te houden en dan door naar Engeland. Maar eerst dit evenement, hier staan we mooi bovenaan en we gaan voor de winst. Dan komt die top twaalf ook wel goed.”

Marit Bouwmeester neemt de leiding in tussenklassement over
Marit Bouwmeester was zelf niet helemaal tevreden over vandaag. “De wind was heel onstabiel. Echt een pittig dagje. Het ging niet geweldig maar mijn concurrenten deden het nog minder. En dan komt ineens die Chinese weer opzetten in het klassement. Morgen gaat het weer harder waaien. Dat wordt heel spannend.”

Evi Van Acker klimt naar vijfde plaats
Evi Van Acker (BEL) is woensdag van de zevende naar de vijfde plaats opgeklommen. De 26-jarige Oost-Vlaamse werd pas 24ste in de zevende regatta, maar won wel de achtste.

De Belgische kende behoorlijk wat pech in de eerste race van de dag. 'Ik lag in tweede positie toen de wedstrijd 100 meter voor de finish afgelast werd', meldde ze op Facebook. 'Na de herstart verliep het echt dramatisch. Maar na de zege in de tweede race, volg ik op slechts negen puntjes van de eerste. Alles is nog speelbaar.'

Kalle Coster over een mogelijke Olympische nominatie
“Race zeven was heel lastig. We hadden een slechte start en we kozen de verkeerde kant. Samen met een aantal anderen. Dat was tegen onze ervaring hier in. Kan gebeuren. Race acht hadden we een hele goede start. We pompten ons over de Australiërs heen. Dat is lekker. Lagen er goed bij. Morgen nog twee mooie potten met meer wind. Die moeten we nog wel even steady en goed varen. Dan volgt vrijdag de medalrace. Een resultaat bij de eerste zes, het gaat de hele week al goed dus er is geen reden om in te denken dat ons dat niet gaat lukken.”

http://sof.ffvoile.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: