Goud en drie keer brons voor Nederlandse zeilers in Hyères

Sven en Kale CosterOp de laatste dag de Semaine Olympique in Hyères maakten Lobke Berkhout en Lisa Westerhof de serie af in stijl. De tweevoudig wereldkampioenen van de Delta Lloyd Kernploeg wonnen de medalrace terwijl ze al zeker waren van het goud. Tot op het bot gemotiveerd ook als het er niet meer omgaat.

Marit Bouwmeester brons
Marit Bouwmeester kon de Chinese Lijia Xu niet achter zich houden. De Laser radial zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg eindigde als zevende en pakte daarmee de bronzen medaille.

Sven en Kale Coster brons
Sven en Kalle Coster (foto) verdedigden hun derde plek met succes in de medalrace. Een bronzen medaille voor de zeilende broers en een eindresultaat dat voldoet aan de Olympische kwalificatie eis.

Thierry Schmitter brons
Thierry Schmitter kwam met alle 2.4mR zeilers niet meer in actie op de laatste dag. Er stond teveel wind en vooral golfen voor de kleine eenmansboot. Schmitter stond derde en bleef dat ook. Daarmee sleepte de Paralympische zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg de derde bronzen medaille in de wacht voor het Nederlandse team.

Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen vierde
Hessels, Van de Veen en Rossen werden nog wel het water opgestuurd maar het wedstrijdcomité vond het niet veilig en stuurde de Paralympische zeilers weer naar de haven.

Coach Jacco Koops was heel tevreden met het resultaat.
“Zeker heel tevreden niet allen met het resultaat maar met name over de manier waarop ze hebben gevaren. Kritiek is hiermee een beetje weerlegd. We hebben een slecht evenement gevaren in Palma waar we overigens wel heel veel van geleerd hebben. Maar je ziet dat je een periode is in het jaar hebt waarin je beter moet worden. Dat is bij ons de winterperiode. Om uiteindelijk straks te kunnen winnen. Je moet investeren in dingen die nog niet eerder gedaan zijn of waar je nog niet goed in bent.”

“Dus dan zijn we heel veel bezig met inhoudelijke en technische zaken maar ook met zaken als communicatie, samenwerking en elkaars talenten gebruiken. En dat vraagt heel veel energie. En als je zoveel informatie geeft is dat heel moeilijk om de puzzel stukjes ineens te laten vallen. Daar was Palma een voorbeeld van. Na Palma hebben we direct geëvalueerd. Conclusie was; het is de verantwoordelijkheid van Lisa en Lobke. Ze moeten het nu zelf doen. Deze week ging heel goed wat dat betreft.

Je moet ook stoppen met proberen te leren te oefenen, de spelen komen dichterbij. Ik ben heel tevreden over de zaken die we hebben aangepakt in de afgelopen periode.
Een groot aantal onderdelen, die we in de afgelopen 2-3 jaar hebben aangestipt, ben ik doorheen qua theorie. Het is aan hun dat nu toe te passen.”

“Die laatste race is een goed voorbeeld. Geen risico’s, simpel starten, slim varen, solide race. Dat is goed en mooi, zeker in dit veld.”

Marit Bouwmeester: “Dit was een goede les”
Marit Bouwmeester gaf haar voorsprong van een punt uit handen in de laatste medalrace. Bouwmeester en de Chinese Lijia Xu vochten in het eerste kruisrak een strijd. Bouwmeester moest er tussenuit vrije wind opzoeken en Evi van Acker profiteerde daarvan. Bouwmeester werd uiteindelijk zevende.

“Ik deed een paar dingen niet zo slim. Ik was ook niet genoeg gemotiveerd. Dit is weer een belangrijke les. Wel heel gaaf om te zien dat ook Claire mijn trainingspartner het zo goed doet. We staan beide hoog in de ranglijst.”

http://sof.ffvoile.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: