Lisa Westerhof en Lobke Berkhout winnen in Hyères

Lisa Westerhof en Lobke BerkhoutOp de voorlaatste dag van de Semaine Olympique Hyeres, een ISAF Wereldbekerwedstrijd, zijn Lisa Westerhof en Lobke Berkhout al zeker van de eindoverwinning. Met dit resultaat voldoen ze ook ruimschoots aan de NOC*NSF eis voor vormbehoud (top 12). Met een onbereikbare voorsprong van 26 punten gaat het succesvolle duo de medalrace in die morgen 27 april op de agenda staat. Met deze overwinning voldoen Westerhof en Berkhout aan alle eisen van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen.

Lobke Berkhout: “Hele stabiele serie”
“We hebben een onwijs stabiele serie neergezet afgelopen week en dat resulteert in het feit dat we meer dan 20 punten voorstaan, dat is het maximum aantal punten dat je kan scoren in een medalrace. We hoeven eigenlijk niet meer te varen moeten alleen starten.”

Lisa Westerhof voegde daar aan toe:
“We zijn heel tevreden, hebben echt een constante serie neergezet en geen punten gemorst. Ook op de dag dat er minder wind stond. We moesten een aantal keer wel terug knokken, maar we hebben geen punten laten liggen. Dat is wel eens anders geweest.”

Lobke Berkhout over vormbehoud:
“Vormbehoud werd ineens een topic omdat we dat in Palma niet haalden. Maar als we voor de medailles willen gaan op de Spelen moeten we hier ook in de top drie zitten. Maar ik ben wel blij dat het geouwehoer over is,” zei Berkhout lachend.

Lisa Westerhof deelde die mening. “Ja, het is heel lekker om dat achter de rug te hebben en de blik vooruit te richten. We gaan wel naar het WK in Barcelona want we hebben beide het gevoel dat we meer wedstrijden nodig hebben. Door meer te racen maken we sneller progressie op de punten waarin we dat willen.”

Berkhout sloot af: “Afgelopen jaren niet meer zo een prachtige week gehad. Dit is het summum voor zeilers. In elk geval in onze klassen en op onze baan. We hadden een super comité die hele duidelijke beslissingen maakte. Vanavond genieten en morgen gaan we vooral van de medalrace genieten. Winnen met een wedstrijd te gaan is een heel lekker gevoel, dat moeten we dit jaar nog een keer doen!”

Bouwmeester vond het prachtig
Marit Bouwmeester gaat nog steeds aan de leiding in de Laser radial klasse. Stiekem heeft de gedreven zeilster van een trainingsevenement een prestatie-evenement gemaakt. Gedurende de week klom Bouwmeester in de ranglijst samen met haar Chinese concurrent Lijia Xu. Bouwmeester staat nog 1 punt voor. De Engelse Allison Young staat dar weer 1 punt achter. Claire Blom, Bouwmeester haar trainingspartner, staat zesde en vaart ook een hele sterke serie.

Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester

"Het comité is een beetje triest, twee dagen zijn we naar buiten gestuurd en eerst gingen de boeien aan de haal en daarna het startschip. Nou ja ook wel weer grappig. Het was best tof zeilweer. Dit is echt heel erg vet, echt kicken een perfect plaatje. Ik ben wel upset dat we niet nog een wedstrijd gedaan hebben. Morgen dan maar."

Maar je houdt toch niet van zeilen?
"Haha, in deze omstandigheden is het wel heel erg gaaf maar ik blijf winnen het leukst vinden."

"Die Chinese stond al tweede en ze werd in race 9 eerste en ik derde dus ik sta er nog een punt voor. Maar er zijn heel veel nadere meiden die morgen kunnen winnen dus je moet gewoon de medalrace winnen voor het goud."

470 mannen: Team Coster zeker van een halve nominatie
In de 470 klasse bij de mannen vechten twee niet kernploeg-teams om het ticket naar Londen. Sven en Kalle Coster zijn met nog een dag te gaan al zeker van minimaal een zesde plaats tijdens de Semaine Olympique Hyeres. Daarmee voldoen de aan de eis (top 6) en pakken de broers hun tweede halve Olympische nominatie. Met dit resultaat tonen de Costers ook in 2012 vormbehoud aan.

Team CosterTeam Coster

Hun nationale concurrenten in de 470 klasse, Steven LeFevre en Steven Krol hebben nog geen Olympische nominatie. De jeugdwereldkampioenen van 2008 zijn sinds februari geen onderdeel meer van de Delta Lloyd Kernploeg maar wel trainingspartners van Westerhof en Berkhout.

Indien beide team over een volle nominatie beschikken bepaalt de nationale selectie wie zich plaatst voor de Spelen. Die nationale selectie voor beide teams wordt bepaald door het beste opgetelde resultaat van deze Wereldbekerwedstrijd in Hyères en het Wereldkampioenschap in Barcelona begin mei. Dit WK is tevens het laatste evenement waar LeFevre en Krol nog een nominatie kunnen realiseren.

Kortom de Costers hebben de betere papieren, ze staan een volle nominatie voor en in de nationale selectie scoren de zeilende broers deze week ook al kostbare punten terwijl LeFevre en Krol geen punten scoren voor de onderlinge krachtmeting.

http://sof.ffvoile.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: