Marit Bouwmeester aan de leiding in Spaanse wereldbekerwedstrijd zeilen

Marit BouwmeesterOp het Spaanse eiland Mallorca wordt deze week gezeild voor de Princesa Sofia Cup in de Olympische klassen. Op de derde dag, na zes races, gaat de Nederlandse Marit Bouwmeester aan de leiding in de Laser radial klasse. De Belgische Evy Van Acker zit Bouwmeester op de hielen en staat met slechts twee punten achterstand op een tweede plek. Morgen zeilen ze allebei in de Gold Fleet. De omstandigheden zijn zeer variabel tot nu toe met heel weinig en onstabiele wind. De afsluitende medalraces zijn zaterdag 7 april.

Marit Bouwmeester “Heel blij mee”
Marit Bouwmeester is een van de weinige Nederlanders die goed scoort in baai van Palma de Mallorca. Bouwmeester die na race drie aan de leiding gaat van het tussenklassement heeft de meeste concurrentie van de Belgische Evi van Acker. De twee zeilsters zijn al jaren elkaars rivalen en dat zal zeker tot en met de Olympische Spelen in augustus van dit jaar het geval zijn. Bouwmeester is zeker van deelnamen aan de Olympische spelen. De zeilster uit Friesland moet alleen nog vormbehoud aantonen in 2012.

Bouwmeester vertelde wat het geheim is. “We hebben superveel getraind op deze omstandigheden. In Miami een hele poos en ook hier weer heel veel, samen met Claire Blom. En het is heel gaaf om te zien dat ik dan ook vooraan kan varen in deze omstandigheden. Daar ben ik heel happy mee. Want zo lang heb ik niet meer tot en met de Spelen. Maar wat dan weer stom is dat ik in race zes, waarin meer wind stond, zat te klooien. Gaat het ene goed moet het andere weer beter. Zo blijf je bezig, haha.”

Matchracers Delta Lloyd Kernploeg in kwartfinales
De matchracers van de Delta Lloyd Kernploeg Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering hebben zich geplaatst bij de laatste acht van het evenement. Ze werden tweede in poule en plaatsen zich daarmee automatisch voor de laatste acht. Het ‘merkenteam’ van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning moesten zich via de herkansingspoule plaatsen voor de eindstrijd. Daar visten ze met hetzelfde aantal punten net achter het net.

Marcelien Bos- de Koning gaf een toelichting. “Goh dit is ons eerder gebeurt. Op het WK gebeurde dit ook al. In Miami ook. Nu weer. Maar we zeilen heel goed. We zitten lekker in ons vel. We hebben zo goed gevaren. Maar het is nog niet genoeg. En dan wordt er gekeken naar de onderlinge resultaten en de punten die je in de eerste ronde hebt gerealiseerd. Dan vallen we net af. Ik baal ervan, het evenement is over voor ons.”

Westerhof en Berkhout "We zitten heel dichtbij"
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan 15de. Het ervaren zei duo wist het 2012 goed te beginnen en won de voorlaatste wereldbeker wedstrijd in Miami in januari. Hier in Mallorca hebben de dames meer moeite om voorin te zeilen.

Coach Jacco Koops legt uit: “Wat we hier meemaken is een gebied waar we nog steeds beter en stabieler in moeten worden. Daar zitten we midden. Het is nu soms te radicaal. Er zijn races die weet je die kan je winnen, sommige moet je controleren en sommige moet je echt pakken. Daar zoeken we naar. We halen er heel veel uit. We zitten heel dichtbij heel constant varen in alle omstandigheden. Nog twee dagen twee races. Op naar de medalrace.”

Schmitter en Kol in top drie
Thierry Schmitter, die er even uit is geweest na het WK in Miami begin januari. Na zijn tweede plaats op dat WK heeft hij de juiste modus weer gevonden met een koppositie in het tussenklassement. Ook Barend Kol zijn tegenstander in de Paralympische selectie doet het goed en staat derde in het klassement.

Barend Kol staat derdeBarend Kol staat derde

Van Schaardenburg komt op stoom
De Laser mannen doen het minder goed. Rutger van Schaardenburg staat 18de en Roelof Bouwmeester 59ste. Van Schaardenburg doet het redelijk goed en kan nog aansluiting vinden bij de top. Maar Bouwmeester komt met dit resultaat in de silver fleet terecht. Vanaf morgen 5 april wordt de vloot opgedeeld.

Coach Jaap Zielhuis zei: “Rutger staat er nog lekker bij. Hij gaat steeds beter. Begon niet zo goed, maar hij heeft zijn snelheid teruggevonden en zijn vorm. Pakte vandaag een overwinning in race vijf. Vanaf morgen in de goldfleet eens zien wat hij nog kan doen. Roelof heeft meer moeite. Niet zo eenvoudig om te zeggen. Het is wel echt weer voor de lichtweer specialisten, dat zie je ook in de uitslagen. Maar op het moment maakt hij niet de juiste keuzes en heeft hij niet de goede snelheid. Dat gaat vaak hand in hand. Maar hij is nog niet afgeschreven. Vorig jaar kende hij ook zo een moment en daarna wist hij de ‘reset’ knop te vinden.”

Pieter-Jan Postma zoekt naar top tien
In de Finn klasse gaat het Pieter-Jan Postma niet voor de wind. De Friese zeiler zoekt naar een resultaat in de top tien. Postma staat 17de.

www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: