Spi Ouest-France regatta 2012 van start

Spi Ouest-France regattaVandaag 5 april gaat in het Zuidbretoense voormalige vissersdorpje La Trinité-sur-Mer de 34ste editie van de Spi Ouest-France regatta van start. De Spi Ouest-France regatta heeft zich in de loop der jaren opgewerkt tot dé seizoensopener, en weet steevast een massa zeilers aan te trekken uit binnen- en buitenland. Vandaar wellicht ook dat de lokale vissers en oesterkwekers naar de andere kant van de Pont de Kérispert zijn verdrongen, om plaats te maken voor de zeiljachten.

In de perfect beschutte jachthaven is er plaats voor méér dan 1250 schepen, wat (bijna) evenveel is als het aantal inwoners. In tijden van zeilwedstrijden zoals de Spi Ouest verviervoudigt dit aantal, tot groot jolijt van de lokale bakker en andere café-houders.

Geen Moana
Op donderdag hebben de deelnemers ruim de tijd om de wedstrijdinstructies door te nemen en om de laatste klusjes aan boord af te werken. Vrijdag vanaf 11 uur staan de eerste starts gepland voor de drie zeilgebieden. De Franse lokale zeilers hebben zich hier al een heel voorzseizoen op kunnen voorbereiden, voor de buitenlanders wordt het wellicht een eerste goede test.

In IRC 1 (33 deelnemers) zeilen de u welbekende Formidable van Piet Vroon en de iets minder bekende Ice Black van Alain Jacques (een Open 45 met loodzware rating). Ook een Grand Soleil 44 met Nederlands zeilnummer wil in deze klasse een woordje meespreken.

Naar onze (steeds bescheiden) mening is het in deze klasse (naast de Formidable) vooral uitkijken naar de resultaten van de Franse schepen Codiam (GS 43), de TP 52 Paprec Recyclage en de J122 Made in Love. Wie wij vooral missen in de lijst van ingeschreven schepen is de Moana, die hier toch een zekere traditie van goede resultaten bij mekaar zeilde de voorbije jaren.

A Boen wil op het podium
In IRC 2 kunnen we niet om de armada van 10 A35's heen: ze waren al heer en meester tijdens de voorjaarsoefenwedstrijden, en de verwachting is dat ze de lijn gewoon doortrekken. De 24 andere deelnemers in deze klasse gaan het knap lastig hebben.

De A Boen vinden we terug in IRC 3, waarin ze het mag opnemen tegen 45 andere teams, met verschillende lokale kanonnen op X34, JPK 1010 en A31. Op de oude Sun Légende La Folieuse zeilen traditiegetrouw een hoop Belgen mee.

Zeebrugse Blue Berret Pi
Tot voor kort was er voor de kleinste deelnemers maar 1 klasse voorzien (IRC 4), maar de organisatie heeft gisteren besloten om die toch maar op netjes te splitsen in IRC 4A en 4B, omdat een startlijn voor 64 schepen in de baai van La Trinité wat ongemakken met zich zou kunnen meebrengen. Geen twijfel dat de halftonners met Brittany Drizzle, Aubépine, Lady Serpalune en de Belgische Blue Berret Pi grote podium-ambities koesteren in de 4A.

Maar er wordt ook in andere klassen gevaren dan in IRC. Zo zijn er in La Trinité verschillende startgroepen voor teams die varen in Open 5.70, Open 7.50, Class 6.5, First 31.7, Grand Surprise, J-80 (118 deelnemers!!), J111 (met de Belgische Djinn en Nederlandse Xcentric Ripper), de spectaculaire Longtze-klasse, de M34 uit de Tour de France en ook nog de Seascape 18.

Zonnecrème
Wat mogen deze dik 450 zeilteams op weergebied verwachten? Typische paascondities: een strakke noordooster op vrijdag, die in de loop van de nacht afzwakt naar gemiddeld 10 knopen op zaterdag. Op zondag is er twijfel door een hoge-druk wig, die eventueel de zeilers aan de wal zou kunnen houden.

Alle ingrediënten lijken dus aanwezig om er een schitterend zeilfeest van te maken. Zij die nog moeten afreizen: vergeet de zonnecrème niet…

www.spi-ouestfrance.com

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: