10 jaar ClubRacer!

10 jaar ClubRacerWelgeteld 10 jaar geleden publiceerde "de redactie de eerste nieuwsberichten over de zeilsport op www.clubracer.be Het kleine visje in het virtuele Benelux-watersportwereldje groeide uit tot dé marktleider van de Lage Landen met een gemiddeld aantal unieke bezoekers van 4000 tot 5000 per dag en daar zijn we erg fier op. Om een decennium ClubRacer niet onopgemerkt voorbij te laten gaan blikken we even terug in de tijd.

ClubRacer is het geesteskind van Eddy Lekens (ere wie ere toekomt) die zich hier en daar, bescheiden als hij is, als “Ice” laat gelden. Met engelengeduld en een ijzersterke technische know-how bouwde hij de webstek gestaag uit, dag na dag, jaar na jaar. Intussen zijn we al aan de derde versie van de website toe, want af en toe moet je durven veranderen om nog beter vooruit te gaan.

Hoe het begon
De eerste artikels op ClubRacer gingen over de America’s Cup, de Volvo Ocean Race, paralympisch zeilen en over de Goofy Race van maart 2002. Ook op de Van Uden Reco van april werd al vooruitgeblikt. Doorheen de jaren bleef ClubRacer trouw aan het basisidee: interessant internationaal nieuws brengen, samen met een gezonde dosis lokaal zeilnieuws uit Vlaanderen en Nederland, af en toe gekruid met een kritische noot en een kwink-slag.

Het duurde niet lang voordat de redactie van ClubRacer uitgebreid werd, Ice kan niet alles, en per slot van rekening moet er ook tijd overblijven om te zeilen. Eerst met Bert Janssen en Yan Trouwen en in een later stadium ook met Guy Clappaert die zijn sporen ondertussen ook verdiend heeft.

Al deze hierboven genoemde zeilers kunnen schrijven op watervast papier, met helaas voor sommigen ook onuitwisbare inkt. Als wij op onze tochten over de wijdse zeeën ook maar iets interessants opvangen, dan vindt dat zijn weg naar ClubRacer. Ook inzendingen van buiten de redactie vinden vlot hun weg naar de voorpagina’s.

Onze stijl
We wisselen onze artikels over wedstrijdzeilen uit binnen- en buitenland graag en regelmatig af met een ongezouten opiniestuk, waarbij we soms de draak steken met een fenomeen. Soms zijn deze berichten op het randje van het ironische of bekijken we iets of iemand vanuit een ander perspectief.

Dat wordt ons niet altijd in dank afgenomen maar dat nemen we er bij. Hoge bomen vangen veel wind. We zijn blij om vast te stellen dat er mede dankzij ClubRacer af en toe ‘iets’ bougeert’ in het soms starre en vergrijsde wereldje der yachting-verbonden. Enfin blij dat ze er zijn natuurlijk, als inspiratiebron kan het tellen.

Benelux' populairste
De inbreng van de redactie, samen met ingezonden stukken door derden, wordt door de heren en dames watersporters blijkbaar wel gesmaakt, want er gaat op ClubRacer geen dag voorbij zonder dat meer dan 4000 unieke bezoekers hun sporen achterlaten.

Mooie cijfers die ook adverteerders niet ontgaan en die wedstrijdorganisatoren, die naam waardig, ook doen inzien dat enige ruchtbaarheid op ClubRacer zelden windeieren legt. We zouden dus best wat meer aandacht mogen besteden aan de America's Cup, we weten het…

't Zeilforum
Bij de start van ClubRacer werd door “Ice” ook onmiddellijk een zeilforum opgestart, waarop alle zeilers hun ei kwijt kunnen. De forumdiscussies gaan van ongezouten mening geven over de Antwerp Race tot aan het kleinste blokje van Harken. Vooral de forum-items over de Antwerp Race trekken traditioneel een trouw publiek.

Om ongezonde uitwassen te vermijden, houden onze moderators dat deel goed in het oog... vooral één individu dan, de genaamde BrunoB, gevreesd door vriend en vijand, steeds op vinkenslag liggend om met één pennenstreek de hele goegemeente op haar grondvesten te doen daveren.

Een decennium ClubRacer!
Een decennium ofwel tien jaar Clubracer dus, en ieder normaal mens denkt dan meteen aan een knallend verjaardagsfeest met veel champagne en cadeaus en zo. Wees gerust, binnen de redactie broedt er iets… We zullen u hierover binnen enkele weken hopelijk méér kunnen vertellen. Een verlanglijst voor cadeaus die we graag zouden krijgen, ligt straks ter inzage aan de receptie.

En nu op naar de volgende tien jaar. Plannen voor vernieuwing, verbetering, verandering en dies meer zijn er. U gaat er zeker nog van opkijken.

UPDATE 8/4/2012
Voor de ClubRacer lezers zonder Facebook account kan je je reactie toch kwijt via ons zeilforum. Enkele zijn al voor gegaan met dit initiatief: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1691-10-jaar-clubracer

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: