Weerbericht Goofies Race finale 2011-2012

Weerbericht Goofies Race finaleMochten we tijdens de vorige Goofies Race ons verheugen over een ontluikend lentegevoel, dan moeten we het morgen opnieuw doen met temperaturen die niet eens de dubbele cijfers halen. Na de passage van het koufront, die vannacht op het programma staat, wordt er een van oorsprong polaire luchtmassa naar de Scheldemonding gestuurd.

Het wordt dus een frisse bedoening, ook al omdat er, zeker tijdens de voormiddag veel lage bewolking verwacht wordt. In de loop van de namiddag, als de zon zich een weg door het grijze wolkendek kan branden, kan het een beetje aangenamer worden.

Algemene synoptische situatie:
Langs de oostelijke flank van het krachtige Atlantische hogedrukgebied wordt er van over de Noordzee koele en licht onstabiele lucht van naar de Nederlandse en Belgische kust gestuurd. Dankzij de mobiele wig van hoge druk die zich in het zog van het koufront ontwikkelt, wordt de meeste onstabiliteit onderdrukt en blijven de buien beperkt. Aangezien de aangevoerde luchtmassa van polaire oorsprong is, blijven de temperaturen steken rond een magere 7 graden.

Weerbeeld:
Tijdens de voormiddag is er nog heel veel lage bewolking waaruit in eerste instantie hier en daar nog wat lichte regen of een bui kan vallen. Maar vanaf de middag wordt het overal droog maar hoogstwaarschijnlijk is de lage bewolking van de hardnekkige soort en zal het pas vanaf de late namiddag zijn dat de zon enkele gaten in het grijs kan branden.

Zichtbaarheid:
Overwegend een matige tot goede zichtbaarheid die tijdens een buitje eventjes kan verminderen. Na de middag blijft de zichtbaarheid goed.

Temperatuur:
Maxima rond 7-8°C.

Wind:
waait overwegend uit de N tot NNO ' lijke sector

06 utc (08 LT): NNO 3-7 knopen
09 utc (10 LT): N 6-10 knopen
12 utc (14 LT): NNO 10-12 knopen
15 utc (18 LT): N 12-16 knopen
18 utc (20 LT): N 12-16 knopen

Rukwinden: Niet van toepassing.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: