Goofies sluiten af in schitterende zeilomstandigheden

De afsluitende wedstrijd van het Goofies seizoen 2011-2012 was er eentje om duimen en verkleumde vingers van af te likken. Op het moment dat de grote jongens de haven zouden moeten verlaten zou de Oosterschelde nog ongeveer op haar laagste peil staan, en dus beslisten de nep-Goofen om de eerste startprocedure een uur uit te stellen.

Rekenmeester Kees van der Vaart had met dit uitstel een uur extra om een uitdagende baan uit te tekenen voor de 70 deelnemende zeiljachten. Of was het de aanwezige tv-ploeg van ClubRacer die hem extra inspiratie gaf? In elk geval zouden op het einde van een schitterende zeildag nu ook de overall winnaars bekend zijn.

Boei ronding

De voorspelde noordenwind krimpte naar noordnoordwest en liet de windmeters zowat constant rond de 22 knopen uitslaan. Het Oosterscheldewater stroomde richting brug en ondanks het springtij stond er dankzij de windrichting geen stevige golfslag. Met de sterke stroming moest des te meer rekening gehouden worden. De ijskoude wind liet de gevoelstemperatuur maar net boven het vriespunt uitkomen. Maar het zijn tenslotte wel winterwedstrijden, dus dat mocht de zeilpret niet drukken!

ClubRacer TVDe banen
De snelste en grootste zeiljachten kregen een meer dan veredeld 'rondje plaat' voorgeschoteld. Gestart werd er aan de wind, naar het westen, om na zowat 2 zeemijlen de eerste boei te ronden en halve wind terug te keren richting de Zeelandbrug. Langs de brug tot voor Zierikzee werd een kort maar intens kruisrak gevaren. Daarna mocht aan de wind de Hammen opgezocht worden, een smalle vaargeul die weinig plaats laat voor foute manoeuvres.

Onder spi terug uit die Hammen en dan stuurboord om, richting de Roompot. Hier hadden de nep-Goofen nog wat extra up and downwind lussen ingelast. Werken geblazen voor de voordekkers en trimmers. Eens rond de R15SvK2 mocht de spi erop blijven en konden de stuurmannen op zoek gaan naar de traditioneel geworden laatste boei voor de finish, de SvK11.

De kleinste klasse, kleinste afgemeten aan de lengte van het zeiljacht, mocht nog iets dieper de Hammen inkruisen, om dan onder spi terug langs Zierikzee te stuiven. Gijpen aan de OZ1 en dan verder langs de brug ook op zoek naar de verlossende SvK11. Van daar ging het immers aan de wind richting finishlijn.

Tussen de jachten die nog vochten om een podiumplaats was er nog het meeste strijd. De overallwinnaars lagen immers al zo goed als vast. Enkel de PRINCE DE PETARCQ, de leider in de grote klasse, kreeg het nog even benauwd toen eerst de genuaschoot het begaf op het eerste aan de windse rak en na de Hammen ook nog het grootschoot blok aan diggelen ging. Tja, als er camera's in de buurt zijn hé... Maar het tijdsverlies bleef beperkt en de eindwinst kwam dan toch nooit in gevaar. Daarmee zijn we aanbeland bij het uitreiken van de overall-overalls.

De overall podia
In de kleine ongemeten klasse ging de dagzege naar een vreemde eend in de bijt. Wat een afgetraind Melges24-team kwam zoeken in deze klasse is mij een raadsel. Ik hoop dat ze hebben genoten van hun dubbele trainingsuren? Verder bleef LECAS net voor de AXIE, zodat de Contessa 32 van Christophe Declercq voor het tweede jaar op rij met de eindoverwinning ging lopen. ZIGZAG2 telt evenveel punten als de FAST ONE, maar heeft dankzij betere ereplaatsen recht op de derde plaats.

LECAS, overall winnaar in kleine ongemeten klasseLECAS, overall winnaar in kleine ongemeten klasse

Bij de grote broers had het ClubRacer duo Bert & Ice genoeg aan een zevende plaats om zichzelf met de PRINCE DE PETARCQ als overall winnaars op te volgen, de derde plek in de finale was dus ruim voldoende. PLAYSTATION 4 werd met 3 paaltjes, maar ook met een 9de plaats in januari, afgetekend tweede. DENONZEN vervolledigde het podium. De rest stond eerlijk gezegd niet op de (finish)foto.

PRINCE DE PETARCQ volgt zichzelf op als overall winnaarPRINCE DE PETARCQ volgt zichzelf op als overall winnaar

In ORC2-5 zakt de A BOEN terug naar een 4e stek en gaat de SWITCH met de eindwinst lopen. DRUZIX won door de dagzege het felbevochten duel met de LETITGO2 om de 2e en 3e stek.

In IRC2-5 verschenen maar 2 zeiljachten aan de start. De LUCTOR ET EMERGO 2 won het van de BLACK PIG. De afwezige A BOEN plaatst zich wel nog tussen beiden in op de overall tabel.

CHECKMATE bleef afwezig op deze laatste Goofies, maar had al genoeg paaltjes bijeengesprokkeld om alsnog eindoverwinnaar te worden. BATELEUR bleef dankzij één eerste plaats net voor de WEERGA, die het IRC1-brons mocht claimen.

Weerga

Op de ORC1 eindtabel zag Peter de Ridder zijn zo goed als zekere eindoverwinning door die niet deelname toch nog verloren gaan aan Marco de Bat met zijn BATELEUR. STORTEMELK schoof met zijn tweede plaats ook op naar een podiumplaats en werd derde overall.

Tot volgend seizoen
Daarmee zijn de tabellen gekend. Resten er misschien nog wel wat discussies over niet gerespecteerd vaarwater. Tja, blijkbaar blijven een aantal schippers zich zondigen aan deze nochtans duidelijke Goofies-regel. Ook zien we volgens onze bescheiden mening dat de nep-Goofen her en der wat rekenfoutjes hebben in hun eigen eindtabel. Maar niet gemord, de eindoverwinningen zijn zonder discussie meer dan verdiend. De rest moet volgend seizoen maar een tandje bijsteken en afspraak geven op 6 oktober aanstaande. Dan is het weer Goofies time! Je kunt maar beter geen enkele wedstrijd missen, dat hebben ondertussen toch wel veel schippers geleerd vermoed ik?

UPDATE 20u42
Verbeterde uitslagen nu online!

Foto’s: © Ronald Koelink - www.foto-nautiek.nl

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: