Rutger Van Schaardenburg in top tien wereldkampioenschap Laser

Rutger Van SchaardenburgOp het WK Laser staan de Nederlandse Kernploeg zeilers Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester, na 12 races van de 14 op een tiende en een 23ste plaats in het tussenklassement. Vandaag 10 mei staan de laatste twee races op het programma. Er is geen medalrace op het WK Laser. Zeilster Evi Van Acker (BEL) neemt niet deel aan het WK in de Laser Radial-klasse.

Met maar liefst 170 deelnemers is dit Wereldkampioenschap in Boltenhagen aan de Noord-Duitse kust een van de meest zwaar bevochten titels in de Olympische zeilwereld. De deelnemers varen zeven dagen lang twee races per dag. Van Schaardenburg begon de week heel sterk en viel af en toe wat terug.

Op 9 mei scoorde Van Schaardenburg een 32 en een 11. Bouwmeester wisselde gedurende de week minder resultaten af met iets betere. Maar vandaag 9 mei kwam Bouwmeester niet goed uit de verf met een 31 en een 39. Bouwmeester staat 23ste.

Jaap Zielhuis Laser-kernploegcoach gaf een toelichting “De resultaten zijn een beetje op een neer. Rutger doet heel goed mee. Het is al de hele week relatief licht weer. We hebben liever wat meer variatie. Maar het is knap om in zo een eenzijdige week een goede serie te varen. Je ziet veel lichtweer specialisten voorin. En uiteraard Slingsby (de koploper uit Australië) vaart heel goed, heel allround.”

“Vandaag zat het echt tegen bij Roelof. Zijn doel ligt denk ik ergens anders, bij de nationale selectie. Dat speelt allemaal mee in het hoofd natuurlijk. Maar ze moeten er gewoon voor gaan. Dapper varen. Als je gaat denken en rekenen lig in zo een veld binnen de kortste keren op een 40ste plek.”

De twee zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg trainen met elkaar en maken alle twee nog kans op deelname aan de Olympische Spelen. Beide zeilers hebben in 2011 een Olympisch nominatieresultaat gerealiseerd. Van Schaardenburg heeft als enige van de twee in 2012 vormbehoud aangetoond. Bouwmeester kan vormbehoud aantonen door een plaats bij de eerste 12 landen en 18 plaatsen.

Bij ‘gelijke papieren’ bepaalt de winnaar van de nationale selectie wie Nederland mag vertegenwoordigen tijdens London 2012. De winnaar van de nationale selectie is diegene met het beste opgetelde resultaat van dit WK en de Delta Lloyd Regatta.

www.laserworldchampionship.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: