Rutger Van Schaardenburg zevende op het WK Laser

Rutger Van SchaardenburgNa 14 gezeilde wedstrijden eindigde de Nederlandse Laser zeiler Rutger van Schaardenburg op een, volgens coach Jaap Zielhuis, knappe zevende plaats tijdens het wereldkampioenschap Laser. Op de slotdag had de Delftenaar nog een eindsprint in petto. Daarmee steeg de Laser-zeiler van de tiende naar de zevende plaats in het eindklassement.

Nationale selectie met Bouwmeester
Zijn concurrent en trainingspartner Roelof Bouwmeester eindigde op een 29ste plaats in het eindklassement. In het totaal deden er 170 zeilers mee. Van Schaardenburg neemt hiermee een behoorlijke voorsprong op zijn landgenoot Bouwmeester in de nationale selectie. Die selectie wordt bepaald door het beste opgetelde resultaat van dit WK en de Delta Lloyd Regatta in Medemblik van 22 tot en met 26 mei. Verder heeft Bouwmeester ook nog de eis om in 2012 vormbehoud aan te tonen (top 12 Delta Lloyd Regatta), Van Schaardenburg heeft daar aan voldaan,onder andere met dit resultaat.

Knap resultaat
Jaap Zielhuis Laser-kernploegcoach gaf een toelichting “De resultaten zijn een beetje op een neer. Rutger doet heel goed mee. Het is al de hele week relatief licht weer. We hebben liever wat meer variatie. Maar het is knap om in zo’n eenzijdige week een goede serie te varen. Je ziet veel lichtweer specialisten voorin. En uiteraard Slingsby (de winnaar uit Australië) vaart heel goed, heel allround.”

Technisch heel goed, tactisch kan beter
Rutger van Schaardenburg was kritisch, maar zeker ook tevreden. “Ik had een heel goed begin van de serie op een lastige dag. Maar ik had ook teveel uitschieters naar boven ertussen zitten. En dankzij die zwarte vlag (dag 2, race 4) kruipt de twijfel er in. Pas gisteren (dag 6) heb ik dat echt van me af kunnen zetten. Je wordt angstig. Je kan je geen fout meer permitteren. Dat zie je terug in mijn racen. Het gaat nog teveel heen en weer, dat blijft mijn aandachtspunt. Er had meer ingezeten. Maar ik ben ook heel tevreden met dit resultaat. Ik ben ook hard als een malle weer naar voren gezeild in sommige races. Technisch gaat het heel goed, tactisch kan het beter.”

Speelt die nationale selectie mee in je hoofd?
“Ik denk daar wel over na, maar heb ook genoeg andere dingen aan mijn hoofd. We gaan op het moment meer ieder ons eigen weg. We hebben altijd veel samen getraind maar nu is het ieder voor zich. Ik gun het Roelof zeker maar ik wil dit gewoon ook winnen. Dus er zit wel wat spanning tussen ons maar dat is logisch.”

Zielhuis verbeterd
Er zijn weinig Nederlanders ooit zo hoog geëindigd op de WK Laser. “Ja gaaf he, Jaap (Zielhuis) is een keer achtste geworden. Dan ben ik toch mooi een plekje beter nu. Ooit in 1993 werd Serge Kats 3de. Lang geleden ja, maar dat weet ik gewoon nog.”

www.laserworldchampionship.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: