28e editie Delta Lloyd Regatta van start

Dinsdag 22 mei om 11.00 uur start op het IJsselmeer bij Medemblik de 28e editie van de Delta Lloyd Regatta. Iets minder dan twee maanden voor de start van de Olympische Spelen is de World Cup bij Medemblik voor een deel van het Nederlandse topzeilen de laatste kans op kwalificatie voor Londen 2012.

Zowel bij de Laser en de paralympische 2.4mR-klasse is de Olympische kwalificatiestrijd nog niet beslist.

Beide Laserzeilers, Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester, hebben een volle Olympische nominatie gerealiseerd, maar de nationale selectie is nog niet afgerond. Het land is wel geplaatst. Met andere woorden: deze twee trainingspartners vechten samen om het exclusieve Olympische ticket in deze zeer competitieve klasse. Ondertussen trainen ze nog steeds samen op weg naar London om elkaar beter te maken.

Diegene die de beste samengestelde score realiseert van het Wereldkampioenschap Laser in Boltenhagen en de Delta Lloyd Regatta plaatst zich voor de Olympische spelen. In dat proces moet Roelof Bouwmeester ook vormbehoud aangetoond hebben. Rutger van Schaardenburg heeft vormbehoud aangetoond met een 8ste plaats op de Wereldbekerwedstrijd in Mallorca 2012.

Op het Wereldkampioenschap Laser 2012 in Boltenhagen eindigde Van Schaardenburg op een 7de plaats, Bouwmeester werd 29ste. Daarmee scoorde Van Schaardenburg 14 punten (hoge puntentelling alleen top 20) en Bouwmeester geen.

In de paralympische klasse 2.4mR strijden nog drie zeilers om een Olympisch ticket. Thierry Schmitter en Andre Rademaker zijn al in bezit van een Olympische nominatie. Barend Kol is de derde gegadigde, hij heeft nog geen nominatie op zak. De nationale selectiestrijd wordt bepaald over de opgetelde resultaten van de WB in Hyères en de WB Weymouth. Schmitter leidt voorlopig met 18 punten, voor Kol (13) en Rademaker (12).

Innovaties
In overleg met zeilers, coaches, Watersportverbond en de internationale Zeilbond ISAF heeft de organisatie van de Delta Lloyd Regatta opnieuw een aantal innovaties toegepast om het evenement nog beter te laten aansluiten op het topsportprogramma van de olympische zeilers.

Het wedstrijdprogramma voor de klassen Laser Radial, 470 mannen en vrouwen en Finn telt drie in plaats van vijf wedstrijddagen. De zeilers in deze klassen werken dagelijks meer races af op een kortere baan. Daarmee verwacht de organisatie beter aan te sluiten bij de criteria van de olympische sporten dan het conventionele format. Deze klassen starten op donderdag 24 mei met de races. De klassen Laser, RS:X, Sonar (paralympisch) en 2.4mR starten op dinsdag 22 mei.

Voor het eerst zullen alle wedstrijden dit jaar nog beter te volgen zijn op internet. Het verder uitgebouwde live 2D en 3D Tracking & Tracing System moet daarbij helpen, waarbij via Social Media als Twitter (@DeltaLloydRegat), Facebook, YouTube en de website www.deltalloydregatta.org de laatste ontwikkelingen van de wedstrijden live te volgen zijn.

Afvaardiging Olympische Spelen
Voor de Nederlandse zeilers staat er nog wel wat op het spel. Nederland zal straks tijdens de Spelen bij waarschijnlijk zeven van de tien olympische klassen op het water van Weymouth vertegenwoordigd zijn. Voor een deel staat de Nederlandse afvaardiging al vast.
RS:X-klasse: Dorian van Rijsselberghe, wereldkampioen 2011 en 4e WK 2012;
Laser Radial: Marit Bouwmeester, wereldkampioene 2011, 5e op het WK Laser Radial in Boltenhagen.
Van Rijsselberghe en Bouwmeester zijn alleen zaterdag op de slotdag van de Delta Lloyd Regatta aanwezig in Medemblik.
470 vrouwen: Lisa Westerhof, Lobke Berkhout. Zege bij WB Hyères. Tijdens het WK 470 in Barcelona behaalden Lisa en Lobke de bronzen medaille. Vanwege de meegenomen vermoeidheid uit Barcelona, zullen Lisa & Lobke niet aan de start verschijnen van de Delta Lloyd Regatta. Ze zullen deze week gebruiken om volledig uit te rusten. Coach Jacco Koops wil geen enkel risico nemen richting de Olympische Spelen.
Matchracen: Renée Groeneveld, Annemiek Bes, Marcelien Bos-De Koning. Wonnen onlangs de Delta Lloyd Matchrace Trials.
470 mannen: Sven en Kalle Coster.
Finn: Pieter-Jan Postma. Bij de FINN Gold Cup 2012 in Falmouth werd Pieter-Jan 9e.
Sonar: Udo Hessels, Marcel van de Veen, Mischa Rossen.

Afsluiting
De Delta Lloyd Regatta wordt zaterdag 26 mei spetterend afgesloten met Delta Lloyd Sounds. De volledige Nederlandse afvaardiging wordt uitgezwaaid met optredens van DJ Gijs Staverman en DJ Flo, Roel van Velzen en Ilse DeLange.

Tekst: Arjen Rahusen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: