Aankondiging Solo en Oldies zeilrace in Colijnsplaat

Zeg nu nog eens dat er te weinig zeilwedstrijden worden georganiseerd in de Lage Landen. Of dat als die regatta's er dan al zijn, ze er alleen nog voor high Tech zeiljachten met een doorgewinterde bemanning toe doen. Rekenmeester Kees van der Vaart, stilaan een fenomeen in de Zeeuwse wateren, heeft twee zeilwedstrijden in elkaar geknutseld die het tegendeel bewijzen. Vanuit Colijnsplaat worden op zaterdag 9 juni 2012 zowel de 'Solo' als de 'Oldies' zeilrace weggeschoten.

De Solo zeilrace
Deze wedstrijd wordt georganiseerd voor schippers die hun bemanning willen laten zien dat ze ook zonder hen kunnen varen. Voor schippers die de opmerkingen en ongevraagde adviezen van hun bemanning zat zijn. Voor schippers die gewoon wel eens alleen wedstrijd willen zeilen. Of gewoon voor schippers die (alweer) geen (voldoende) bemanning hebben.

Zij kunnen op 9 juni 2012 vanuit Colijnsplaat meedoen aan de Zeeuwse Solo race 2012 en inschrijven met alle typen kajuitjachten, gemeten of ongemeten. De regels zijn simpel en naast het wedstrijdreglement geldt dat er niet mag worden gevaren met Spinaker, dat een stuurautomaat mag worden gebruikt, dat er maar één persoon aan boord mag zijn en dat huisdieren zijn toegestaan (maar ze mogen dan wel niet sturen).

Tot het moment van de start mag voor de startlijn de motor worden gebruikt en boven windkracht 6 Bft wordt er niet gevaren. Aanmelden en inschrijven kan voor 7 juni. Voor nadere bijzonderheden en online inschrijfformulier surf je best naar www.wsvnb.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 10 Euro.

Oldies of Gouwe Ouwe race
Om ook de schippers met oudere boten een kans te geven een wedstrijd te winnen wordt op 9 juni 2012 vanuit Colijnsplaat de Oldies race 2012 gevaren. Voor schippers met bemanning die van mening zijn dat hun boot een beetje te oud is of dat hun boot door zijn vorm en uitrusting in de moderne racerij geen schijn van kans heeft om te winnen. Voor de klassieke zeebonken die willen varen zonder de concurrentie van ultra moderne boten met 3D zeilen van karbon of andere moderne composieten.

Schippers die er genoeg van hebben achteraan te varen maar die wel van wedstrijdzeilen houden mogen deelnemen met hun zeilboot gebouwd in 1984 of eerder. Aan de mast of het voorstag mogen alleen zeilen aangeslagen worden gemaakt van Dacron of voor de echte originele Oldies van katoen.

Omdat er alleen zulke boten deelnemen hebben alle schippers weer een kans om te winnen. Om die kansen nog eerlijker te maken is het ook niet toegestaan professionele of betaalde bemanning (conform ISAF regels) mee te nemen. Geheel in stijl bedraagt het inschrijfgeld 2 gulden*) per meter lengte van de boot. Aanmelden en inschrijven kan voor 7 juni. Voor nadere bijzonderheden en online inschrijfformulier surf je alweer best naar www.wsvnb.nl.

*) wordt omgerekend naar euro’s en afgerond

Op de foto de Flying Lady, een klassieke oude dame gebouwd in 1959, die verder geheel irrelevant in dit artikel is geslopen.

Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: