Peter-Jan Postma pakt de leiding met nieuwe boot tijdens Delta lloyd Regatta

Peter-Jan PostmaDe eerste wedstrijddag in zijn nieuwe Olympische boot leverde Pieter-Jan Postma (NED) donderdag bij de Delta Lloyd Regatta na vier races in de Finn-klasse de leiding in het tussenklassement van de wereldbekerwedstrijd op. Postma moest, net als de andere zeilers, op het water bij Medemblik lang op een beetje wind wachten maar noteerde vervolgens twee tweede plaatsen, een zesde en een derde positie. Voldoende om de sterke Nieuw-Zeelander Matt Coutts net (op 1 punt) achter zich te houden.

Postma onthulde woensdag zijn Olympische boot in Medemblik. De nieuwe Finn moet de Fries in augustus op het olympische water van Weymouth naar successen leiden. Het nieuwe materiaal vormt daarbij een belangrijke rol.

,,Natuurlijk is een nieuwe boot kort voor de Olympische Spelen een klein risico. Als de Spelen vrijdag zouden beginnen, bleef deze boot aan de kant. De laatste maanden voor de Spelen niets doen, is echter ook een risico'', zei de Nederlander, die zijn olympisch ticket onlangs bij de WK veiligstelde. ,,Het is nog even wennen, maar het zal elke race beter gaan.''

Postma wil winnen in Medemblik. ,,Ik zie deze wereldbekerwedstrijd als een echte wedstrijd. Daarnaast komt het goed uit om de boot te testen. Zeker met weinig wind is dat een uitdaging. Matt Coutts was vandaag ook zeer snel'', zei hij over zijn voorlopig voornaamste tegenstander.
De Finn-klasse begon, net als een aantal andere klassen in de nieuwe opzet, pas donderdag aan de Delta Lloyd Regatta. Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester zijn in Medemblik al langer bezig. Ze werkten de zevende en achtste race in de Laser-klasse af. Van Schaardenburg nam de leiding weer over van zijn trainingsmaat. Hij won zowel de zevende als de achtste race.

Van Schaardenburg staat er in de olympische kwalificatie veel beter voor dan Bouwmeester, die op het onlangs gehouden WK een flinke achterstand in punten (14) opliep. Bouwmeester, woensdag nog leider, bezet de tweede plaats. Hij zag door de 4e en 17e plaats het verschil wel flink oplopen.

Van Schaardenburg kan de medal races van zaterdag nauwelijks meer mislopen, wat hem in Medemblik zekerheid over een ticket voor Londen geeft. ,,Maar daar kijk ik niet echt naar. Ik wil de Delta Lloyd Regatta winnen. Het kan eigenlijk niet meer misgaan, maar met een overwinning in Medemblik naar de Spelen is het mooiste'', zei hij na een lange dag op het water.

In de Sonar-klasse bezetten de Nederlandse paralympiërs Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen de derde plaats. Ze hebben 5 punten achterstand op het team van de Franse leider Bruno Jourdren. Het trio won in Athene (2004) zilver op de Paralympics, stopte en keerde in 2010 terug. Goud op de Paralympics in Londen later dit jaar is het doel.

www.deltalloydregatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: