Rurtger Van Schaardeburg pakt laatste Olympische zeilticket, Postma baalt

Rutger van SchaardenburgRutger van Schaardenburg neemt komende zomer deel aan de Olympische Spelen in Londen. De 24-jarige zeiler verzekerde zich tijdens de Delta Lloyd Regatta van een olympisch ticket in de Laser-klasse. Van Schaardenburg begint zaterdag op het water bij Medemblik als klassementsleider aan de afsluitende medal race van de werelbekerwedstrijd. Hij heeft 7 punten voorsprong op de Fransman Jean-Baptiste Bernaz en 19 op Roelof Bouwmeester.

Van Schaardenburg had op het onlangs gehouden WK in Boltenhagen in de olympische tweestrijd met Bouwmeester al flink afstand genomen van zijn rivaal. De missie voor Londen rondde hij in Medemblik, de laatste halte van de selectiestrijd, vakkundig af. Vrijdag eindigde hij als derde in de negende race. Daarmee was duidelijk dat hij in de medal race zat, voldoende om zeker te zijn van de reis naar Londen. ,,Je wilt je echter op een mooie manier kwalificeren. Ik wil hier winnen.’’ In de tiende race startte hij te vroeg, net als Bouwmeester. De laatste verloor daardoor zijn tweede plaats in het klassement. Hij zakte naar positie drie.

,,Na twee dagen was eigenlijk wel duidelijk dat die kwalificatie voor Londen zou gaan lukken, maar na de negende race vandaag realiseerde ik me op het water dat dit een tussenstap is. Het echte werk moet straks in Londen gebeuren.’’ De talentvolle zeiler was er vier jaar geleden in Peking ook bij, maar kwalificeerde zich destijds pas op het laatste moment en maakte er geen indruk. ,,Ik was destijds nog jong. Nu ga ik voor een medaille. Ik ben zeker een kandidaat voor eremetaal. In de Laser-klasse is de concurrentie echter breed, er komen wel 10, 15 zeilers in aanmerking voor een medaille’’, keek de winnaar van zilver op het olympisch testevent vorig jaar op het water bij Weymouth vooruit.

Bouwmeester had zich de afgelopen dagen al neergelegd bij het feit dat de Olympische Spelen aan hem voorbij zouden gaan. Hij kampte met een geblesseerde pols. ,,Ik begon met een grote achterstand op Rutger en zo’n blessure maakt de opdracht niet eenvoudiger. Op het olympisch ticket van Rutger valt niets af te dingen’’, zei de trainingspartner van de olympiaganger. ,,Maar ik wil de Delta Lloyd Regatta met een goed gevoel afsluiten. Ik heb hier in elk geval laten zien dat ik nog leef als zeiler.’’

Pieter-Jan Postma baalt
Pieter-Jan Postma zag zijn missie om de Delta Lloyd Regatta te winnen vrijdag de mist ingaan. De Finn-zeiler vergrootte in de eerste twee races van de dag zijn voorsprong op de concurrentie, maar viel daarna terug naar de vijfde plaats wegens een te vroege start in de zevende race en een diskwalificatie in de achtste. ,,Ik moet bij de jury maar eens gaan vragen wat er mis is aan mijn techniek’’, zei hij balend. ,,Het kost me wel dit evenement. En ik wilde hier heel graag winnen.’’ De Amerikaan Caleb Paine nam de leiding over in de Finn-klasse.

Paralympisch zeilen
In de Sonar-klasse (paralympisch) handhaafden Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen zich op de derde plaats. Ze hebben 6 punten achterstand op het team van de Fransman Bruno Jourdren.

De regatta in Medemblik gaat volgend jaar deel uitmaken van de European Sailing Cup, een reeks van vijf wedstrijden onder leiding van de Europese zeilfederatie. Naast Medemblik gaan ook Garda Olympic Week (Ita), Sail for Gold in Weymouth (GBr), Kieler Woche (Dui) en Semaine Olympique Francaise in La Rochelle meedoen. ,,We moeten alles doen om de zeilsport verder te ontwikkelen’’, zei voorzitter Arjen Rahusen van de organisatie van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik over het nieuwe circuit.

www.deltalloydregatta.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: