North Sea Regatta 2012 kent zijn winnaars

North Sea RegattaMeer dan 2000 zeilers op het water voor Scheveningen afgelopen weekend. Het Commodores Cup team liet tijdens de North Sea Regatta zien wat het in haar mars had. De Baraka GP van HG de Graaf (NED) won in IRC 1 en de Moana van Francois Goubau (BEL) werd 3de achter de Il Corvo van Astrid De Vin (NED) welke onder leiding van twee Belgen, Jan Persoons en Bert Leduc, even kwamen mee spelen in Scheveningen. In IRC 2 won de Xcentric Ripper van Robin Verhoef en John van der Starre (NED) het goud.

De North Sea Regatta 2012 met als hoogtepunt de Yeoman Cup was een prachtig lang zeilweekend waar nog lang over nagepraat zal worden. Zij die er bij waren kan je deze week herkennen aan de rood gebruinde gezichten.

IRC 1
Aan de uitslag is het duidelijk te zien dat wie de offshores niet zeilde aanzienlijk minder kans maakte op een plekje vooraan. Maar de Baraka GP moest toch hard knokken om hun offshores niet vergeefs te hebben gezeild. De 2 Belgische teams Il Corvo en Moana hebben het hen in ieder geval niet cadeau gegeven. Maar Baraka GP kwam en won. Benieuwd hoe ze het ervan af gaan brengen in de Commodores Cup.

De Il Corvo gaat wel naar huis met de meest begeerde Cup van Nederland zijnde de Yeoman Cup. Moana wordt 2de en de Silveren Swaen van P.H.J. Bakker (NED) wordt 3de.

Swan 42 Baraka GPSwan 42 Baraka GP

IRC 2
21 ingeschreven boten in deze klasse en erg spannend zeilen tussen de top 3: Xcentric Ripper, Intention (Willem Schopman) en Captain Jack (Bert Visser). Allemaal goede vrienden van elkaar, maar op het water werd er gevzeild met het mes tussen de tanden. Toch was de Xcentric Ripper net ietsje te sterk voor het achtervolgende duo. De Intention werd knap 2de voor de Captain Jack.

Berend Jan Edens stuurde de Xcentric Ripper van Robin Verhoef en John van der Starre niet alleen naar huis met de overall prijs in IRC2, maar kaapt ook nog eens de Yeoman Cup mee voor de neus van Willem Schopman en Dennis Hennevanger die met hun Intention en Saffir Nitro 2de en 3de worden.

J/111 Xcentric RipperJ/111 Xcentric Ripper

Swan 45
7 Swan 45’s aan de start, en het was de Belgische Swan 45 Samantaga van Philippe Moortgat en Patrick V.H die eerste wordt voor de Van Uden van Harm Tiddens (NED) en de Checkmate van Peter de Ridder (NED). Het was best knap om deze teams te zien strijden om de beste plek aan de startlijn. Maar net als in een andere eenheidsklasse wordt elk klein foutje afgestraft, alleen is het nu op grotere boten. Benieuwd of er in de huidige economische tijden er nog andere Swan 45's gaan bijkomen…?

Swan 45 SamantagaSwan 45 Samantaga

ORC 1
De Soulmate van Leon Westhoeve zeilde een eerste plaats bijeen voor de IJsvogel van Marcel Schuttelaar. Beide danken ze volgens ons ook hun eerste en tweede plek aan het feit dat ze de Offshores zeilden. Als je de resultaten van nr3 Miles4Justice (fam. Knoops Hamburger) ziet, mogen ze van geluk spreken dat hun Miles4Justice niet de mijlen van de Vuurschepen en de North Sea Race gevaren hebben… Niettemin, koers is koers en koers moet gevaren worden, en als je 2 koersen niet gevaren hebt eindig je meer naar achter. Zo is het nu eenmaal.

Ook voor de Yeoman Cup hijgt de Miles4Justice in de nek van de Soulmate welke maar met 1 puntje verschil wint. De Popov van Hans Tak gaat met de 3de prijs lopen.

ORC 2
De Lenco van Erik van Vuuren gaat met de overall naar huis voor de redan van Hein Schalk die met maar 9 punten verschil en een veel oudere boot mooi 2de wordt. Achter de Redan op 3 finisht de Griel van Robert Jockin op een 3de plek.

Erik van Vuuren kent het water voor Scheveningen als de beste, want hij wint niet alleen de ORC2 overall, hij neemt ook de Yeoman Cup naar huis, wederom voor de Redan. Maar de derde plek wordt nu bekleed door de FunX van Jan Pieters.

Salona 37 LencoSalona 37 Lenco

ORC 3-4
Zeilmakerij.com van Wessel van der Werf wint de ORC3-4 klasse voor de Ganxo van Frank Zaun en de Schaap Shipcare van D.J. Verdoorn.

Maar als het om de Yeoman Cup gaat geeft Frank Zaun een beetje gas bij. De Yeoman Cup neemt hij mee naar huis en de 2de plek is voor de Schaap Shipcare. De EscXape van Jan de Bruin wordt 3de .

First 31.7
6 deelnemers in deze klasse waaronder een Belg een Duitser, een Fransman en 3 Nederlanders; klinkt wat als het begin van een foute mop, maar de ploeg van Wim Hermans liet zien dat het helemaal niet om een mopje ging. Hun slechtste resultaat was een 2de plek. Ze wonnen dan ook in deze klasse. 2de wordt Roland Swade met zijn Mon Amie voor de Javelin van Jean Marie de Wachter.

X-35
5 deelnemers in de X-35 klasse. De Xces van Johan Offermans mocht of kon naar het WK als ze dit evenement wonnen en… ze kunnen naar het WK! Knap gevaren jongens. Het Britse team van David Pinner wordt 2de met hun Kiss (Keep It Stupid Simpel), en op een 3de plek vinden we de Maas van Nanno Aukes.

J/22
Wouter Kollmann zeilde een zeer mooie reeks van 8 wedstrijden en wordt met 7 punten verschil eerste in zijn klasse voor respectievelijk Ivo Jeukens en Jean-Michel Lautier. Wouter op zijn eigen manier: Nou, we hadden nog zo’n bootje liggen, en ik dacht wel…, waarom doen we niet nog eens mee met de NSR? En het is blijkbaar goed mee gevallen eh. Zegt hij lachend.

J/24
Erik Jeuring vaart in 8 wedstrijden slechts 1 twee’tje! De rest allemaal paaltjes, en hij wordt dus uiteraard eerste. De rest van de derde, vierde en vijfde plekken werd verdeeld onder de andere teams, maar het waren Hans Hussem en Dierderik ten Horn die 2 en 3 werden.

Maxfun 25
Erik Wesselman wint in de Maxfun 25 klasse voor Rinke van der Veen en Jeroen van Dijk. Punten van de eerste 3 boten zijn 12, 13 en 14pts! Erg close racen dus tussen de top 3.

Melges 24
"Ze varen 5 keer per week in dat bootje, en wij hebben er ongeveer maar 5 keer in gevaren. Het is dan ook niet moeilijk dat ze hier iedereen naar huis varen", dit waren de woorden van Jacco Huijgen aan boord van Quantum Racing. En dan heeft Jacco het over het team van ONE Sails van Ben Koppelaar. Zij gaan hier als winnaar naar huis. Wietze Zetzma en John den Engelsman zijn de enige die ook een paaltje weten weg te kapen, maar Wietze wordt 2de en post prompt een toch wel speciale foto op zijn Facebook pagina… En het is Nic Bol van Quantum Racing die met opkomend talent Christopher Bol mooi 3de wordt.

Melges 24Melges 24

SB20
Paul Gast wint maar nipt (11 punten) van Marco van Driel (12 punten), maar of het nu 1 of 20 punten verschil is, gewonnen is gewonnen! Martijn Buitenhuis wordt 3de.

Yngling
8 boten in de Yngling klasse, en Gert Roukema gaat met de hoogste podiumplaats lopen voor Marije Willemsen en Olaf Divendal die respectievelijk 2 en 3 worden.

Volgend evenement…
Volgend groot evenement in Nederland is de Deltaweek geloof ik, en in onze contreien moet dat de IRC Nationals in Cowes zijn, en de Myth of Malhalm Race (Cowes-Eddystone en terug). Er zijn best wat Nederlanders en Belgen die de IRC Nationals en de Myth of Malhalm gaan mee varen. Tijd om deze NSR om te zetten in ervaring en de naam van de Nederlanders en Belgen eens terug op de kaart te zetten.

Foto's:
© Sander van der Borch & Richard de Jonge

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: