Zeilsters Groeneveld, Bes en De Koning winnen Olympisch ticket

Groeneveld, Bes en De KoningTijdens de Delta Lloyd Matchrace trials verzekerden zeilsters Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning zich op overtuigende wijze van deelname aan de Olympische Spelen. Het trio, dat zichzelf Mach3 noemt, versloeg het bondsteam met Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering met overtuigende cijfers. Score: 9-3.

Zes overwininngen op rij
Na de eerste dag matchracen was de stand nog 3-3, maar op 6 mei kwam het team van de Delta Lloyd Kernploeg er niet meer aan te pas. Groeneveld, Bes en De Koning hadden de vorm van de dag en wonnen zes matches op rij.

Vooraf was een ding duidelijk, beide teams waren echt aan elkaar gewaagd. Dat bleek ook tijdens de eerste dag van de Delta Lloyd Trials op het Olympische wedstrijdwater in Weymouth. Het bondsteam won twee races. Daarna pakte Mach3 drie matches op rij. Uiteindelijk sloten Mulder, Witteveen en Bekkering 5 mei af met een overwinning. Stand 3-3.

Vandaag 6 mei verschenen beide kemphanen weer aan de start in Weymouth Bay. Met een matige tot krachtige wind uit het westen tot zuidwesten waren de condities ideaal. In race zeven waren de rivalen echt aan elkaar gewaagd. Een race met vele wisselingen van koppositie werd gewonnen door Mach3. Dat beloofde een zeer spannende dag te worden. Maar in race acht tot en met 12 kwamen Mulder, Witteveen en Bekkering er niet echt meer aan te pas.

Het Mach3 team won uiteindelijk ook de beslissende match 12 en de vuisten schoten de lucht in. Al voordat ze over de finish zeilden stond het succesvolle trio te dansen op het dek terwijl Mulder, Witteveen en Bekkering iets daarna zwaar teleurgesteld over de finish gingen.

Delta Lloyd Matchrace trials Delta Lloyd Matchrace trials

Renee Groeneveld: "Het was super"
Het winnende trio was uitgelaten met de uitverkiezing. Renee Groeneveld had het niet op deze manier verwacht. “Het was super dat we het zo af konden maken. Zes keer winst op rij. Dat was waanzinnig. Dat wil je wel vooraf, maar na de 3-3 van gisteren lijkt dat niet vanzelfsprekend. We zaten er zo goed in, we hebben geen foutje gemaakt, elke start gewonnen en voor de wind zijn we hun twee keer voorbij gegaan. Ja, het was super. Tot de laatste race hebben we netjes gevaren, gewoon goed.”

"Dit voelt heel lekker"
Marcelien de Koning voegde daaraan toe:
“Dit voelt heel lekker zes overwinningen op rij. Beter zo dan andersom. Maar vergis je niet we waren druk bezig om rustig te blijven. Je weet het nooit met matchracen het kan wel eens verkeerd gaan . Daar waren we heel bewust mee bezig.”

Annemieke Bes zei:
“Onderling moet je zorgen dat je rustig blijft. Maar wat veel rust geeft is dat je lekker in de wedstrijd zit. Je focust op het moment, op de dingen die je moet doen, als dat lukt voelt dat eigenlijk heel ontspannen.”

Groeneveld vervolgt, “Dit is een overtuigende overwinning. Maar je moet elke dag scherp zijn, in alle condities moet je het kunnen doen. Wij waren scherp vandaag. We hebben met overtuiging gevaren en ook constant gevaren . We denken dat we op de spelen een medaille kunnen pakken en als we goed ons best doen en het meezit, goud!”

Wereld stortte in
De wereld van Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering stortte in. Mandy Mulder keek even terug: “Eind 2004 ben ik in de Yngling gestapt. Ik ben nu zeven jaar met Olympisch zeilen bezig. Dus dit is een klap die heel hard aankomt. We konden het niet afmaken, dingen vielen niet op hun plek. Je moet keihard vechten, de moed erin houden en keihard zeilen om hetgeen te doen waar je normaal heel goed in bent maar dat ging vandaag niet lukken. En als het dan uiteindelijk over is dan storten we in. Morgen hoeven we niet meer te zeilen.”

Merel Witteveen voegde daar aan toe: “Het was het niet vandaag. We hebben gevochten tot we erbij neervielen, maar ze waren veel beter. Dat is sport, dat is hard en heel kut en het zal wel heel naar blijven. Maar fair is square zij hebben gewonnen.”

Annemiek Bekkering was ook realistisch. “Race voor race, elke keer weer opnieuw zijn we bezig ons op te peppen. Elke keer met goede moed de wedstrijd in gaan. Maar laatste is laatste.”

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: