Brons voor Pieter-Jan Postma na Sail for Gold 2012

Pieter-Jan PostmaDe Nederlandse zeiler Pieter-Jan Postma wint uiteindelijk de bronzen medaille na een doldwaze medalrace in de Finn klasse op het Olympische zeilwater. In de krachtige wind kreeg Postma maar liefst drie penalty’s van de jury.

Drie penalty's
De eerste straf kreeg hij op de startlijn. En vervolgens nog eens twee penalty’s in het eerste kruisrak. Postma vocht elke keer terug maar lag bij de eerste bovenboei toch weer laatste. Engelsman Giles Scott won en Ben Ainslie werd tweede.

Maar daarna was de Friese zeiler ontketend. Hij begon aan een magistrale inhaalrace. Bij de onderboei lag Postma alweer vijfde. Postma was net bezig om levende zeillegende en drievoudig Olympisch kampioen Ben Ainslie voorbij te zeilen terwijl Ainslie omsloeg. Postma zeilde er, luid schreeuwend en triomfantelijk omheen.

Bizar spectaculaire
Postma gaf, zittend in zijn boot, vlak na de finish, grijnzend en hoofdschuddend tekst en uitleg.

“Het was een bizar spectaculaire race. Ik had een gevecht met een Amerikaan voor de start, spannende situatie en moest ik draaien (penalty). Toen was ik even mijn ritme kwijt. En daarna had ik nog een situatie met een Zweed en moest ik nog een keer draaien. Ik lag weer laatste. Ik zag al snel een goede vlaag op rechts, heb weer wat bootjes ingehaald. Hangen als een malle. En vervolgens had ik weer een penaltysituatie met Ben Ainslie, die vond ik niet terecht. Ik was te dichtbij zei de jury. En dus nog een rondje draaien. Ik kwam als laatste boven.”

“Vanaf dat moment was het alle remmen los en dat ging het goed. Ik denk dat ik heel veel in de vlagen heb gevaren. Dus ik had wel veel rust aan boord om juist precies in die vlagen te varen. Dat was de winst. Ik zag dat Ben Ainslie omsloeg. Ik had hem nog bijna, ik had nog bijna zilver.”

“Maar ik ben tevreden met brons. Mijn doel was om hier aan mijn downwind snelheid te werken. Dat kwam er nu wel uit. Daar ben ik heel blij mee. We zijn hier niet heen gekomen voor de resultaten. Het gaat er om wat er over 1,5 maand gebeurd.”

“Nog 49 dagen, het wordt spannend en leuk. Het gaat steeds meer leven, bij mij ook. Ik heb vertrouwen in het materiaal, mijn fysiek is goed. Nu zorgen dat ik scherp ben. En dat is hartstikke lastig maar ik heb er zin in, de focus is er!”

www.skandiasailforgoldregatta.co.uk

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: