40 mijl van Bru kent verrassend einde

40 mijl van BruMet een bemanning van twee en een windkracht twee ging de 40 mijl van Bru op de Grevelingen zaterdagochtend 2 juni van start. In totaal kwamen 161 doublehanded teams op het gezellige en sportieve zeilevenement af.

De schippers en bemanning van klasse ORC 1-2 waren zo gretig, dat ze de complete startprocedure over moesten doen. ORC 2-3 en de toerklassen waren juist iets te voorzichtig, waardoor alleen in de toerklasse Bru-4 een mooie voorsprong werd gepakt door een aantal teams die voor een scherpe stuurboordstart kozen.

Het kruisrak aan het begin van de wedstrijd pakte goed uit door de noordoosten wind, die later op de ochtend aantrok tot een 3. Helaas niet stabiel, want om 13:00 uur zakte de wind eruit, waardoor de teams zich maar weinig fouten konden veroorloven om voorsprong te houden. De wedstrijdcommissie besloot daarom de baan in te korten, om zoveel mogelijk schepen de kans te geven om de 40 mijl uit te zeilen.

Om 14:12 uur finishte de J-109 Yeti met schipper Paul van der Pol als eerste voor de Jachthaven van Bruinisse. Verrassend, want deze eer was de afgelopen jaren iedere keer weer voor schipper van Beers met zijn J-122 Jam Session. Tot 15:00 uur wisten 26 boten van de klassen ORC 1-2 en 3-4 te finishen, maar de toerklasse kampte daarna met een bijzonder windwak vijf mijl voor het finishschip over de hele breedte van de Grevelingen. De behaalde voorsprong van verschillende teams verdween plotsklaps en 135 boten dobberden tussen Den Osse en Bruinisse in een gigantisch veld rond. Na anderhalf uur trok de wind weer aan, waardoor de laatste boot uit toerklasse Bru-5 om 17:55 uur alsnog de finish op tijd bereikte.

Het bleek een uitzonderlijk sportieve wedstrijd, want het protestcomité kreeg geen enkel protest binnen. Om 20:00 uur werd bekend dat zowel de jongste deelnemer David van Veen als de oudste deelnemer Hans de Waal een eerste prijs in de wacht sleepten. Ook werd er een formule bedacht voor de winnaar van de originele en nieuwe man-vrouwbokaal. Een leuke combinatie van snelheid, ruzievrij wedstrijdzeilen en trouwste 40 mijl-zeilers zorgde dat Astrid en Walter van der Gelt met de prijs naar huis gingen.

De winnaars van de 40 mijl van Bru onderverdeeld in klassen zijn:

IRC landelijke competitie doublehanded:
1. Paul van der Pol met de J-109 ‘Yeti’

ORC 1-2:
1. Johan Bol met de Stern 33 ‘A Boen’
2. Paul van der Pol met de J-109 ‘Yeti’
3. Bert Visser met de J-109 ‘Captain Jack’

ORC 3-4:
1. Bart Vanoverberghe met de F&F 915 ‘FarFelu’
2. Peter Gilde met de Scholtz 22 ‘Brut’
3. Wessel van der Werf met de Dufour 34 ‘Zeilmakerij.com’

Toerklasse Bru-1:
1. Tjerk van Loenhout met de Salona 37 ‘Racoon’
2. Peter de Man met de Elan 40 ‘Poppedien’
3. Eric Cantineau met de Salona 38 ‘Zoute Zoen’

Toerklasse Bru-2:
1. Hans de Waal met de Banner 41 ‘Kopje Kleiner’
2. H. Paagman met de First 36.7 ‘Effenie’
3. Henk Broersen met de First 41 S5 ‘Tempest of Southampton’

Toerklasse Bru-3:
1. Jean Luteijn met de Beneteau 25 ‘Nice2have’
2. Tum Bergstein met de Bavaria 38 ‘Albatros’
3. G. Karreman met de Bavaria 38 ‘De blauwe draak’

Toerklasse Bru-4:
1. Marco IJzerman met de Hanse 331 ‘Overstag’
2. Jan den Hartog met de Victoire 1044 ‘Vic’s Blue’
3. Til Kleinstauber met de Dehler Optima 106 ‘De Zeven Geuzen’

Toerklasse Bru-5:
1. H. Vedder met de Noorse Volksboot ‘Njordt’
2. A. Hartsema met de Sail Art 18 ‘Play Mobile’
3. J. Ketting met de Marieholm 26 ‘Marie’

Wim Hermans won de eenheidsklasse First 31.7 met de ‘Blauwe Knoop’ en David van Veen pakte de overwinning in het J-80 veld met de ‘nJoy’.

Tekst: Adeline Mans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: