Match Race Teams van het Batavia Sailing Center van start bij Grade 2 evenement Italië

Match Race Teams van het Batavia Sailing CenterMet de komst van de Alpari World Match Racing Tour naar Nederland vanaf volgend jaar, zijn twee teams al serieus bezig om naar de top te klimmen. Het team van Jeroen den Boer en Jurjen Feitsma varen op dit moment een Grade 2 evenement op Lago di Ledro, Italië waar ze zich niet alleen aan elkaar, maar ook aan een aantal top match race teams kunnen meten. Maar liefst drie deelnemende teams staan in de top 20 in de wereld ranglijst.

Van 29 juni tot en met 1 juli wordt er gevaren op het bergmeer ‘Ledro’. De teams varen in de J/22, dus in tegenstelling tot de meeste tour wedstrijden niet met vier maar met drie personen. Vooral voor Jeroen is dit prettig, aangezien hij zelf jaren lang in de top meegevaren heeft in het J/22 circuit, kent hij de boot op zijn duimpje. De vraag is of dit voordeel voldoende is: de strijd zal pittig zijn en hij is een van de laagst genoteerde deelnemers van dit evenement.

Jurjen Feitsma en zijn team hebben iets meer ervaring in het match racen en hopen zelf zo snel mogelijk in de top 20 te komen, wellicht nog het einde van dit jaar, al wordt dat lastig aangezien net een week met meerdere evenementen in Polen afgelast is: hoe meer evenementen er gevaren wordt met geduchte tegenstand, hoe meer punten er verzamelt worden voor de ranglijst. Uiteraard moet er dan wel gepresteerd worden.
De twee teams trainen sinds dit jaar bij het Batavia Sailing Center in de Blu 26, een echte match race boot. In Nederland heerst nog een fleetrace cultuur en Jurjen en Jeroen zijn de eerste (buiten het Olympisch damesteam) die de stap maken om zich volledig te focussen op het match racen.

Bij de trainingen is een umpire aanwezig voor de regelkennis en de toepassing ervan en de afgelopen maanden zijn ze onder andere getraind door Carrie Howe en Klaartje Zuiderbaan, die het al eens opnam tegen de befaamde Peter Gilmour. De belangrijkste stap die nu gemaakt is, is het feit dat ze de evenementen meer gestructureerd aanpakken: ‘De wedstrijd begint al als we in het vliegtuig stappen en niet pas als we de boot instappen’ en ‘we starten nu met een plan in plaats van te varen op pure improvisatie’.

De eerste stappen zijn gezet, er moet nog een veel gevaren worden om de top te bereiken maar deze teams gaan er voor! In augustus strijden de teams onderling voor een wild card van een evenement in de Alpari World Match Racing Tour, zodat ze al een keer kunnen proeven aan het grote circuit.

Team Den Boer Racing: 2 wins, 6 losses
Team Feitsma: 4 wins, 3 losses

Tekst en foto's: Fettje Osinga

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: