60ste Giraglia Rolex Cup

Giraglia Rolex CupOp vrijdag 8 juni gaat de 60ste Rolex Giraglia zeilwedstrijd van start. Maxi’s, Wally’s, mini maxi’s, Swan maxi’s, IRC, ORCi en ORC club gemeten zeiljachten zullen het tegen elkaar opnemen. Inschrijfgelden van €400 tot wel €1000 per boot worden neergeteld om hier te mogen meedoen.

De Overall bestaat uit 3 wedstrijden zijnde een offshore van San Remo naar St Tropez (iets van een 60 zeemijl ongeveer). De volgende 3 dagen zeil je elke dag een kustwedstrijd van max 35 zeemijl en dan start je weer van St Tropez naar San Remo, maar…, je moet eerst om de Giraglia rots die net boven Corsica ligt (iets van een 240 zeemijl). Dit alles in mediterrane omstandigheden. Laat maar komen die handel…

Start om 12u 's nachts
De eerste race van San Remo naar St Tropez start klokslag middernacht. Je gaat eerst rustig eten op de chique receptie, drinkt nog even een glaasje, doet misschien nog een dutje en dan gaan ze daar in San Remo met z’n allen het water op om effe naar Frankrijk te varen. Je start richting nacht met een prachtig vuurwerk op de achtergrond. Normaal gezien en afhankelijk van het weer, kom je daar dan ergens in de volgende ochtend aan, klaar om mee aan een Franse ontbijt tafel te schuiven met die verse karakteristieke baguette en een te kleine sterke koffie.

Wachten op wind of om te veel wind
In St Tropez dan is het meestal uitstel tot de wind een beetje komt opzetten, om dan rond de middag van start te gaan voor een 30nm wedstrijdje. Maar als de Mistral van zich laat horen kan het goed zijn dat je niet kan varen omdat er te veel wind staat.

Na de laatste wedstrijd in St Tropez is er s’avonds een groot feest met voorlopige uitslag waar dan al een paar uurwerkjes worden uitgedeeld aan heren zeilers die het best gescoord hebben.

Aan deelnemers geen gebrek
Uit alle hoeken van de wereld komen Yacht eigenaren naar dit gedeelte van de Middelandse zee afgereisd om deel te nemen aan dit event. We zijn benieuwd welke Belgen en Nederlanders we er dit jaar weer gaan tegenkomen? Het aantal deelnemers ligt meestal tussen de 200 en de 250 deelnemers, dus... best druk daar aan de startlijn.

www.giragliarolexcup.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: