Internationaal podium op de Omaho beach regatta

Omaho beach regattaZeven zeilboten van de International Moth klasse en 6 catamarans verzamelden zich op zaterdag 2 juni om op het Lauwersmeer de “Omaho beach regatta” te varen. Het was een internationaal veld: de moths kwamen van Antwerpen, maar ook uit Berlijn. Er stond een mooie noordwesten wind op het Lauwersmeer, waarmee de Moths konden laten zien wat ze kunnen: op draagvleugels uit het water opstijgen en blijven vliegen.

De Moths bereikte snelheden tot 25 knopen (46 kilometer per uur). Maar, dit was niet voor iedereen weggelegd. De moths als catamarans liggen zo nu en dan in het water, om de romp te poetsen zullen we maar zeggen.

De strijd op het water was mooi. Op zaterdag werden 3 wedstrijden gevaren op een vrij lang parkoers, op zondag is 6 keer gestart op een kortere baan. Bijzonder was dat alle 7 International Moths vrijwel continue op het water te vinden waren. Omdat de Moth een ontwikkelingsklasse is wordt er op het randje gebouwd: als het niet breekt is het te zwaar gebouwd.

Giovanni Galeotti uit België ging uiteindelijk met de beker naar huis. Hij vaart op een experimentele boot, waarbij het zwaard 20 centimeter naar voren is geplaatst. Als een van de weinige deelnemers beheerst hij de foiling tack, het overstag gaan zonder met de romp het water te raken, een enorm voordeel!

Sven Cloppenburg (Ratzeburg) werd tweede, daarna Burkhard Staabs (Berlijn). Vierde werde Eelco Boers, die op zaterdag een paar wedstrijden moest missen om zijn nieuwe boot in elkaar te schroeven. Toen de boot eenmaal in elkaar zat werd hij gelijk derde. Vijfde was Koos Winnips, die na tips van de “concurrentie” op zondag 10 graden hoger aan de wind kon waren. Zesde was Helmut die na zelf een eigen boot gebouwd te hebben nu op een standaard Bladerider vaart. Zevende was Erik, die nog wat te weinig vaaruren had gemaakt op zijn Mach2 om volop mee te kunnen doen. Hij kon wel goed uit de voeten met de wat vlagerige wind op zaterdag.

Bij de catamarans werd de uitslag wat vertekend door protesten. 1 Boot voer tegen de ankerketting van het startschip, een ander ronde in plaats van de boei het schip, en had dus niet de correcte baan gezeild. Dus: 1 DSQ en een DNF.

Bij de cats waren de F18’s voorin te vinden: Oscar en Jaco gingen met de hoofdprijs naar huis, Auke en Jan Mets wonnen het zilver, daarna Rogier en Sander (ook F18). Frank op de A-cat verloor door de vlagerige wind relatief meer vaart dan de F18’s en moest genoegen nemen met de 4e plek. Genieters Bert en Ton vlogen over het water, maar met hun oudere boot (en zeilen) konden ze niet meer bereiken dan plek 5. Ron en crew hebben weer volop geleerd, en kwamen met licht geschonden ego’s maar ongeschonden boot uit de regatta (we zullen niets zeggen over een klein indicent met de bovenboei, maar voor een kleine vergoeding kan de video worden afgekocht).

Na een goeie barbecue op zaterdag en de prijsuitreiking op zondag kon iedereen met de zon in het gezicht, en voldaan naar huis. Het was een tijd geleden dat er met catamarans en moths gezeild is op het Lauwersmeer (voor de Moths was dat het Europees kampioenschap in 1989), zo lang gaan we niet weer wachten. Binnenkort organiseren we meer wedstrijden op het Lauwersmeer.

Tekst: Koos Winnips

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: