Waterplanten beïnvloeden WAR

woensdag avond regattaBij de start nog een mooie ZZW 4 Bf, welke in de loop van de woensdag avond regatta (WAR) inzakte naar een kleine 2 Bf. De WSV Flevomare wedstrijdcommissie koos voor een van de langste banen in het circuit. Het lukt niet iedereen binnen de eindtijd te finishen, welke voor de maanden juni en juli is de finishtijd gesteld op 22.30 uur. Helaas blijken de steeds algemener voorkomende waterplanten te gaan leiden tot een extra handicap.

Je zeilt met redelijke snelheid zo’n veld in, verzamelt in de ergere gevallen ongeveer een kleine kruiwagen vol biologische massa rondom je kiel en bent je snelheid volledig kwijt. De WAR heeft te maken met een oneerlijke ”onzichtbare” vijand. De problemen zijn bekend, diverse partijen buigen zich er over, maar een oplossing op korte termijn is vooralsnog niet voorhanden.

De Top-3 van de ORC-1 (met 9 boten aan de start) was dezelfde als vorige week:

1. Who’s Next (X-46; Boudewijn Ploos van Amstel)
2. Gfk (First 40.7R; Bob Nijk)
3. The Fox (X-412; Victor Lendering)

In de ORC-2 gingen 13 boten van start. Daar krijgt Jon Stuart zijn nieuwe boot de Hops (Davidson 36) elke week beter onder controle. Hij behaalde met de Hops zijn eerste overwinning. Winnaar van de vorige week de Jailbird (J-92; schipper van den Berg) werd nu tweede. De Bubbels (Dehler 36; Jan Matser) voer weer een goede avond en werd knap 3e.

In de ORC-3 gingen 8 boten van start. Wederom was de White Hawk (First 31.7; Sybolt Hiemstra) de sterkste, gevolgd door Klein Zweden (ook een First 31.7 van schipper Hajer). De Facet (Dehler 33; Ralph Kaasschieter), vorige week nog 2e werd nu 3e.

Vorige week werd al de opmerking gemaakt dat de SW-klasse (8 startende boten) gekenmerkt wordt door boten met grote verschillen in de rating. Het verschil in zeiltijd tussen nummer 1 Acqua Cheta (Winner 11.20; Peter Paul Kempers) en de laatste bedroeg bijna 55 minuten. Twee boten finishten na sluitingstijd.

De complete uitslag is te vinden op: www.flevomare.nl/uitslag.htm

Tekst: Henk Kuiper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: