Beschermers van mensenrechten strijden op het water voor de Miles4Justice Cup

“Volgend jaar zijn we er zeker weer bij!” is een toezegging van vele schippers, veteranen en vrijwilligers. Regatta Center Medemblik was zaterdag 2 juni omgedoopt tot thuishaven van de Miles4Justice Cup 2012. Het podium, de tent en de laatste vlaggen zijn nu ook opgeruimd en het haventerrein lijkt weer als vanouds. Maar afgelopen zaterdag was het wel anders en was Medemblik voor een dag gegroeid met ruim 750 personen.

Nederlandse topzeilers en schippers van een 50-tal wedstrijdschepen van ten minste 12 meter hadden voor deze dag een bijzondere crew van zeer gedisciplineerde veteranen. “Vorige week waren we nog actief in de North Sea Regatta, maar het gaat hier met vergelijkbaar fanatisme aan toe voor de Miles4Justice Cup”. Deze dag is speciaal voor veteranen (soldaten) die getraumatiseerd en/of invalide zijn teruggekomen van een missie ter bescherming van de mensenrechten.

Na een intensieve training in de ochtend werd er vanaf 1 uur ‘s middags op tijd gestart en op een mooie 17 mijls middellange baan hard gestreden om de Miles4Justice Cup 2012. Met een goede 14-16 knopen noordwesten wind en volop zon waren het condities zoals elke zeiler het graag ziet. De wind blies gestaag door met flinke windbanen en met de gevarieerde koersen werd het verschil gemaakt in een combinatie van slimme tactiek en een continue actieve trim.

Circius wint de Miles4Justice wisseltrofee
De overwinning en bijgehorende wisseltrofee ging verrassend naar team ‘Circius’, op de hielen gezeten door team ‘Blue Jay’ en team ‘Epoxydus’. Alle deelnemers voeren met trackers en een replay van de wedstrijd is te nogmaals te zien via http://geosports.nl/evenementen/miles4justice

Niet aleen de veteranen ervaren hoe zeilen verbroedert, maar ook hun families, en de kinderen en partners zijn met verschillende walprogramma’s in het zonnetje gezet.“ Van culinaire tochten, make-over door hair & beauty specialisten alsook de ontdekking van jong talent bij de optimisten clinics, een invasie op en rond het water van dankbaarheid dat de maatschappij dit belangeloos op poten zet.

Naast de hoofdsponsor ‘vfonds’ heeft de gastvrije Medemblikker gemeenschap samen met vele vrijwilligers, commerciële- en overheidsorganisaties de handen ineen geslagen en ondersteunen dit enorme project van Miles4Justice geheel belangeloos. Miles4Justice is in 2009 opgericht door Carry en Geert-Jan Knoops. Deze twee Nederlandse mensenrechtadvocaten varen met het schip “Miles4Justice” in het Nederlands circuit en vragen hiermee aandacht en sponsoring voor de stichting Miles4Justice om zo mensenrechten aan de kaak te stellen.

Tekst: Yvonne Beusker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: