Deltaweek levendiger dan ooit

Deltaweek De 42ste Deltaweek – een reeks van zeilwedstrijden voor verschillende soorten jachten - is met een knalweekend begonnen. Met meer dan 150 inschrijvingen is de Deltaweek weer even sterk begonnen als voorgaande jaren. Het startweekend bracht veel afwisseling met uitdagende weersomstandigheden.

Vanuit Zierikzee waagden zich 110 boten op het water, die zaterdag ze op ideaal zeilweer werden getrakteerd en op zondag veel wind en regen voor de kiezen kregen. Alle wisselbekers konden worden uitgereikt.

Dit jaar zijn er zelfs iets meer wedstrijddeelnemers aan de start dan vorig jaar, en dit ondanks “de crisis” en het ontbreken van hoofdsponsor Delta. Voorzitter Wim Dominicus maakt zich sterk, dat de zeilers er niet minder plezier door zullen hebben, zowel op het water als op de wal: “Natuurlijk is het nu moeilijk om de begroting sluitend te krijgen, maar Delta is heel fair met ons geweest en wij bieden weer een sportief en ontspannend programma van formaat. De komende week rond de Oosterschelde en het slotweekend vanuit Colijnsplaat zullen weer veel spektakel laten zien.”

De Zeelandwedstrijden op zaterdag en zondag, traditioneel georganiseerd door de KZRV De Maas uit Rotterdam, brachten deelnemers op het water in 13 verschillende klassen. De 30 boten in de eenheidsklassen startten in totaal acht keer voor races van drie rondjes van 2 mijl. De 50 kajuitjachten en de 15 klassieke schepen zeilden de ene dag drie wedstrijden windward-leeward (met de wind en tegen de wind) en op de andere dag een race van ca 20 – 25 mijl langs de boeien.

Deltaweek

Op zaterdag waren de weersomstandigheden ideaal: wind van 4 Bft en wisselend bewolkt; dit zorgde voor wedstrijden die op het scherpst van de snede werden uitgevochten: soms met adembenemende starts en finishes, vooral in de sportboten. Op zondag voeren de meeste bemanningen meer tegen zichzelf dan tegen elkaar: het was zaak om bij een stevige wind van 5 à 6 Bft met veel regen alles heel te houden en de teams bij de les te houden. Toch beëindigden heel wat boten de wedstrijd voortijdig: meestal door materiaalproblemen, maar ook omdat het voor sommige bemanningen iets te veel van het goede was. Eén bemanningslid zei: “Ik had een ‘luxecruise’ van een week geboekt, en nu krijgen we dit !” Materiaalschade varieerde van een gebroken mast of roer tot problemen met zeilen of schade door aanvaringen.

Een enkele boot keerde terug wegens zeeziekte onder de bemanning, maar dat kan ook veroorzaakt zijn door de feestelijkheden op de avond ervoor. Op vrijdag-, zaterdag- èn zondagavond was het in de tent in Zierikzee zeilersfeest, met telkens een bandoptreden.

Met een wind van 3 Bft uit het zuidoosten tot het westen gaat de Deltaweek deze week op tour langs de Oosterschelde. Op maandag naar St.Annaland, dinsdag Yerseke, woensdag naar Wemeldinge met een extra avondwedstrijd, op donderdag naar Colijnsplaat en op vrijdag de Veronicarace op zee. Het slotweekend wordt voor Colijnsplaat gevaren, met als extraklassen twee open boottypes: de Flying Dutchman en de Spanker. In iedere stopplaats zal er volop te beleven zijn voor toeschouwers en deelnemers.

De winnaars van de wisselbekers van dit weekend zijn:
IRC 1: Shamrock van schipper Wim Vandesande (BEL)
IRC 2: Quantum Racing van schipper J. van der Velden (NED)
ORC 1: Flin van schipper Arne Hubregtse (NED)
ORC 2: Quantum Racing van schipper J. van der Velden (NED)
ORC 3: White Hawk van schipper S. Hiemstra (NED)
ORC 4: Impulse van schipper C. Baas (NED)
Rond en Platbodems: Nieuwe Maen van schipper Ede van der Dussen (NED)
ORC met thuishaven Zierikzee: Flin van schipper Arne Hubregtse (NED)
Eenheidsklasse: Fanion van schipper J. de Vaan (NED)

Eline, de vaste Shamrock boegbabe, toont vol trots de behaalde IRC 1 trofeeEline, de vaste Shamrock boegbabe, toont vol trots de behaalde IRC 1 trofee

Onderaan dit bericht vind je de resultaten van het eerste weekend.

www.deltaweek.nl
Tekst: Leo Baartmaans
Foto's boven: Anusjka Martens www.objectivo.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: