Shamrock, Quantum Racing, Joyce en Impulse winnen overall prijs Deltaweek

Deltaweek 2012De 42ste Deltaweek kijkt terug op een geslaagde zeilweek met veel deelnemers. Open boten en eenheidsklassen waren een welkome aanvullingen op het programma. Met ideaal zeilweer op zaterdag en een stevige wind en buien op zondag is dit weekend de Deltaweek afgesloten. Dit weekend namen 80 boten in 12 klassen deel, waarvan de FD (Flying Dutchman) met 13 deelnemers en 7 Spankers speciale gasten waren. Een bijzonder onderdeel van de Deltaweek was het Kampioenschap Zuid in de ORC-klassen.

De 42ste Deltaweek zet dit jaar de succesreeks van de afgelopen jaren voort. Het is demografisch te verklaren dat de deelnemersaantallen van meer dan 250 jachten uit de jaren 80 en 90 al lang niet meer worden geëvenaard. Maar met meer dan 150 deelnemende jachten deed deze Deltaweek niet onder voor de laatste jaren. Dat de hoofdsponsor zich gaat terugtrekken blijft niet zonder gevolgen, maar de organiserende stichting ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Met ca. 1000 deelnemende zeilers, ieder met hun sympathisanten op de wal, èn met veel geïnteresseerden in 5 belangrijke Oosterscheldejachthavens, gaat de aandacht naar het vinden van sponsors voor specifieke randactiviteiten.

ORC kampioenschap zuid
De ORC is een systeem waarbij zeiljachten een “rating” (handicap) krijgen, waarmee hun resultaat gecompenseerd wordt voor snelheidsverschillen zodat ze met gelijke wapens strijden. Boten met vergelijkbare ratings worden in 4 klassen gegroepeerd.

Aan het Kampioenschap “Zuid” van het Watersportverbond nemen vooral zeilers uit de Delta deel. De beste resultaten van zes wedstrijden bepaalden voor iedere boot het klassement. Die zes wedstrijden voor dit kampioenschap waren: de Veronicawedstrijd op zee op vrijdag, en 3 manches op zaterdag en 2 op zondag. In de verschillende klassen moest op zondag nog hard gestreden worden om het pleit te beslechten.
Uiteindelijk werd in klasse 1 en 2 schipper J.van der Velden uit Breda kampioen met de Quantum Racing; hij hield de Anne Mazurka van Evert van de Zande uit Zierikzee met ruim puntenverschil op afstand. Klasse 3 was voor Henk van Zweden uit Middelburg met de Beau Bateau. In klasse 4 won Cock Baas uit Weteringbrug met Impulse (13,5 pt). Hier was de strijd spannender met de nummer 2, de Sjantilly van C.Batenburg uit Oss, die 16 pt haalde.

Deltaweek

Deze Deltaweek werden speciale wedstrijdreeksen afgewerkt in verschillende open boten en eenheidsklassen – kleine, snelle zeiljachten met identieke rompen en zeilen. Hier komt het dus volledig aan op de kwaliteit van de bemanningen met hun tactische inzichten, behendigheid en snelheid bij manoeuvres. In het eerste weekend waren er reeksen voor 11 starters in de Yngling, speciaal voor het jeugdzeilen, de Melges (11 deelnemers) en de MaxFun 25 (7 stuks), twee razendsnelle boottypes. Hier waren soms spectaculaire starts en gevechten rond de boeien te zien. In het tweede weekend waren er 7 Spankers en 13 Flying Dutchman’s aan de start. De Spanker is een klassieke hechthouten boot van Nederlands ontwerp, de meeste deelnemende boten waren 30 jaar en ouder. De FD was tot 1992 een olympische klasse en is nu ook een klassieker. In de Spankerklasse won K.de Vries met zeilnummer 898. In een zware bui met veel wind sloegen een FD en een Spanker om; ze werden door de rescueboot meteen geholpen en konden hun koers vervolgen.

Enno Kramer, stuurman van de Hittech, zeilnummer 26, won met zijn fokkenist/trapezemaat Ard Geelkerken met overmacht in de Flying Dutchman: 5 eerste en 2 tweede plaatsen: “Wij zagen een zware windshift aankomen en voeren er naartoe, waardoor we wel te hoog bij de boei kwamen, maar in ieder geval mee vooraan bleven.” Over de Deltaweek zegt hij: “Met het NK zijn we met 20 à 30 boten, maar met 13 boten hebben we hier ook een aardig veld. We kennen elkaar natuurlijk allemaal en hebben het hier erg leuk gehad.”

Overall prijzen Deltaweek
De overall prijs voor de hele Deltaweek ging in de ORC1 èn IRC1 naar Wim Vandesande uit Geel, B, met de Shamrock. In de ORC2 èn IRC2 was de hoofdprijs voor de Quantum Racing van J.van der Velden (Breda), en in ORC3 voor A.Bezemer uit Arnemuiden met de Joyce. In ORC4 was de overall winnaar ook Cock Baas met de Impulse. In de Rond- en platbodems was de eerste prijs voor de Nieuwe Maen, een hoogaars van W.van der Dussen uit Moergestel. In de ongemeten groep wint de Team Charity Cup van Raoul van de Visse uit Goes de hoofdprijs, te weten een rating van zijn boot, zodat hij volgend jaar in de gemeten klassen kan meevaren, zoals vier jaar voor hem de hoofdwinnaar van dit jaar.

Deltaweek

Wim Vandesande uit Geel in België won met de Shamrock in zijn klasse de hoofdprijs van de Deltaweek: “Dit is de vierde keer dat we de hele week meedoen met onze oude 1-tonner uit 1985. Het eerste jaar deden we ongemeten mee, en nu varen we al een paar jaar vooraan in de ORC1 èn IRC1. Deze week had ik een 9-koppige superbemanning aan boord en konden we alle situaties de baas. Precies op de finish van de laatste manche kregen we een vette windshift, waardoor eerst de genua water schepte en we uit het roer dreigden te lopen; toen moesten we de spinaker lossen en raakte die ook te water. De Deltaweek is een mooi evenement op prachtig vaarwater, prima georganiseerd en met veel fun op en naast het water; ik zou het niet meer willen missen.”

De volledige uitslagen op: www.deltaweek.nl

Tekst: Leo Baartmans
Foto's: Anusjka Martens

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: