Nieuwpoort Channel Race 2012 doublehanded met de Red Rooster

Nieuwpoort Channel RaceDe Nieuwpoort Channel Race is de enigste ORC cat. 3 offshore wedstrijd in België. Deze vertrekt in Nieuwpoort en gaat rond Isle of Wight, richting is zelf te bepalen, vervolgens naar het eiland Sark bij Jersey aan de Bretoense kust om daarna te eindigen in Nieuwpoort. Er is ook een kleiner parkoers dat enkel de schepen naar het Isle of Wight stuurt en terug (al of niet met een verplichte 12 uur stop in Cowes). Dit offshore zeilevenement werd gezeild van 8 tem 12 juli onder het toeziend organiserend oog van Michael Delatte.

Vrijdag en zaterdag werd de tijd genomen om de veiligheidsuitrusting volgens de RORC voorschriften te laten controleren door de wedstrijdorganisatie.

Zaterdagavond werden we getrakteerd op een gezellig bemanningsmaaltijd waarbij alle deelnemers werden voorgesteld. Dit jaar waren er 12 deelnemers voor het grote parkoer en 4 voor het kleine parkoer. Drie schepen, Tontin, Lamia en Red Rooster zouden dit evenement in duo uitvoeren.

Na een schippersbriefing op zondagmorgen werden de schepen de haven uitgestuurd om op klokslag 13u., eerst tegenstroom, de binnenstroombank voor Oostende te ronden alvorens de ‘grote’ wedstrijd aan te vangen. De weersverwachtingen beloofde een stevig indewinds rak t/m Isle of Wight. We opteerden voor de Franse kust om de tegenstroom zoveel mogelijk het hoofd te bieden (met klappen van 180º geraak je ook niet vooruit) om vervolgens over te steken naar de Engelse kust. Achteraf bleek dat we iets langer hadden moeten doorbijten, zie het bewijs van onze Franse collega’s op Voltea.

De volgende keuze voor het ronden van Isle of Wight zou altijd in ons nadeel vallen, want de tegenstroom aan Needles was onvermijdelijk. De doortocht door de Solent konden we genieten van de Oyster Cup en hebben we kunnen sparren tegen enkele jongens van de Panarei British Classic Week. Het stukje Needles – St. Catherine point bereikten we onze topsnelheid voor dit evenement van 14kn maar werd echter gereduceerd tot 8kn SOG door de hevige tegenstroom.

Na de nachtelijke oversteek, ook aan de wind, tot Cap de Hague konden we alleen wachten tot de deuren ‘stroom’ werden geopend om Sark aan te zeilen. De winddraaiing van W naar ZW en toename naar 33kn. maakte het ons niet makkelijk het eiland Sark onder een bepaalde tijdsdruk te ronden, nogmaals aan de wind. Na de ronding hervatten we eindelijk onze tocht met pogo-weer, zijnde bakstagwind, waar we de afstand Sark/Nieuwpoort in 24 u aflegden.

Na de finish op vrijdagmorgen 13/7 werden we opgewacht door een enthousiaste organisator. Na een verfrissende douche werden we hartelijk onthaald door Huguette in de KYCN te Nieuwpoort voor een lekker verdiende steak friet met een Baco.

Besluit: De Nieuwpoort Channel Race is een prachtige wedstrijd met heel mooie afwisselende zichten tijdens de tocht, maar er moeten 5 autobussen genomen worden liefst met stroom mee, voor de navigators is hier een geweldige job weggelegd met veel puzzel en rekenwerk iets waar je doublehanded niet altijd de tijd voor krijgt.

Tijdens de prijsuitreiking konden alle deelnemers nogmaals genieten van een gezellig samenzijn met bijhorend diner. Hopelijk kunnen we volgend jaar meer duo deelnemers verwelkomen. Ons zien ze hier in ieder geval al terug.

Getekend: Gwanz (zijnde Gwyn Hagenaers en Franz Hawer)

www.channelrace.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: