Y-Knot wint Nieuwpoort Channel Race

Start Nieuwpoort Channelrace 2012Het doorzettingsvermogen van de 18 deelnemers aan de 6de editie van de Nieuwpoort Channel Race werd zwaar op de proef gesteld door de bijzonder barre weersomstandigheden in het Kanaal. Na 3 à 5 dagen hardnekkig racen, betekende het bereiken van de eindmeet dan ook voor de meesten een ongelooflijke overwinning. Op het groot parcours, na het ronden van Wight en Sark, komt een ietwat onverwachte maar zeer verdienstelijke overwinnaar naar voor op de rest van de vloot. Laat ons even terug blikken op de enige en unieke offshore race die in België georganiseerd wordt…

Zware eerste nacht
Bij de start op zondag 8 juli om 13u waaide er een ZW-wind met een windkracht van 4 Beaufort. Onverwacht echter werden de deelnemers verrast door een sterke windvlaag tijdens de nacht van zondag op maandag. Daardoor kwamen enkele teams zwaar in moeilijkheden. In totaal namen 9 deelnemers de moeilijke beslissing om de race op te geven en zo crew en boot te sparen.

Taktiek !
Na ongeveer 30 uren race moest de vloot van de 9 overblijvende zeiljachten beginnen aan het ronden van het eiland Wight. De twee eerste boten, FLICKA IV en DRAGONFLY, kiezen om het eiland via het zuiden rond te zeilen. Hun opvolgers, SILHOA en Y-KNOT, maken gebruik van de unieke parcoursvrijheid, typisch aan deze race, en ronden het eiland via de noordelijke route… Deze tactische keuze stelt hen bij het passeren van Nab Tower, een verplicht passagepunt, in staat om een twintigtal mijlen in te halen op de leiders.

Gezien de verschillen in rating moeten FLICKA IV en DRAGONFLY meer dan 35 uren voorsprong nemen op de rest om een kans te maken op de overwinning. Doordat de ZW-wind toeneemt, geeft men de moed evenwel niet op aan boord van de Open 45 en de trimaran. Beide zeiljachten rekenen op hun grootte en vermogen om het ronden van Sark toch aan te vatten met een grote voorsprong. Helaas, door een probleem met het roer van de eerste, en een opeenhoping van technische problemen aan boord van het tweede vaartuig, moeten beide boten de race opgeven en opnieuw richting Nieuwpoort varen.

Toen waren ze nog met 4...
Daardoor blijven er uiteindelijk slechts 4 boten in de race die nog voor de eindoverwinning strijden. VOLTEA is er ondertussen in geslaagd om zijn achterstand op zijn directe concurrenten, Y-KNOT en SILHOA, in te halen nadat ze tijdens de nacht het Kanaal richting de Franse kust overstaken. Bij het ochtendgloren voltooiden de drie zeiljachten samen de ronde van Sark (aan bakboord te laten) en zetten vervolgens schouder aan schouder koers naar Nieuwpoort; nog 200 zeemijlen tot aan de finish. Ter hoogte van Cherbourg, na Raz Blanchard, is Y-KNOT, met een wind van 20-25 knopen in de rug, de snelste. Ze halen zelfs een maximale snelheid van 18 knopen onder spi! Voltea kiest voor de uitstekende optie om langs de Engelse kust terug te zeilen terwijl de twee anderen langs de Franse kust blijven varen. Deze keuze maakt dat het verschil in snelheid met de leider niet al te groot wordt. Helaas blijkt dit niet voldoende, Y-Knot is gewoon de snelste…

De jonge Antwerpenaren van Y-KNOT (First 40.7), geskipperd door Yves Aertssen, bereiken op donderdagochtend 12 juli als eersten de finishlijn en eigenen zich daarmee de ‘line honour’ toe met een reële tijd van 93 uren. De chronometer loopt nu verder: hoe groot zal het verschil zijn met de andere deelnemers? Slechts 5 uur later kruisen de Fransen VOLTEA (Sun Fast 3200), geskipperd door Emmanuel Lesaffre, en SILHOA (First 47.7), geskipperd door de Brusselaar Pascal Habousha, de finishlijn… De onbetwistbare winnaar is nu bekend.

De Y-Knot
Het is met immens respect en ontzag dat alle deelnemers de bemanning van de Y-KNOT tijdens de prijsuitreiking toejuichen. Deze crew bestaat uitsluitend uit jonge zeilers en heeft iedereen verrast met hun eerste deelname aan de race. De skipper Yves Aertssen voegt daar aan toe: "Mijn doel voor deze eerste deelname aan de NCR was dat de hele bemanning van de race zou genieten… En deze is bereikt… maar met trots en extra motivatie erbij om volgend jaar onze titel te komen verdedigen".

Ook de winnaar van het korte parcours, LEVIATHAN II, wordt toegejuicht door alle mededeelnemers. De tweede en laatste zeilboot, BLACK PIG, verdient evenwel ook alle eer voor hun deelname aan de kleine race. Ze vaarden slechts met een bemanning van drie zeilers en dit in deze soms barre weersomstandigheden.

Op 14 juli brachten de 100 zeilers, vermoeid maar zeer tevreden, hulde aan Y-KNOT, VOLTEA en SILHOA. Het feest was nog in volle gang tot laat in de nacht … Velen maakten de belofte om volgend jaar terug te komen om de grote uitdaging aan te gaan van deze offshorerace, die geleidelijk aan zijn plaats verdient in de legendes van het zeilen.

KLASSEMENT
Grote race
1. Y-KNOT (First 40.7) – corrected time : 97:48:53
2. VOLTEA (Sun Fast 3200) – corrected time : 99:26:48
3. SILHOA (First 47.7) – corrected time : 106:26:03
Kleine race
1. LEVIATHAN II (First 35) – corrected time : 67:23:43
2. BLACK PIG (JOD 35) – corrected time : 70:17:52

Het volledige klassement vind je op www.channelrace.be.

Foto: © Claude Baquet

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: