Baraka GP beleeft 'maiden trip' tijdens de Round The Island Race

Baraka GPDe nieuwe Baraka GP (Ker 40) beleefde haar 'maiden trip' tijdens de Round The Isle Race op 30 juni 2012. De boot was net twee weken daarvoor uit het plastic gehaald, en een 2 1/2 uur voor de start gedoopt - om 04h30 in de ochtend.

In de class irc zero werd om 7 uur gestart met onder andere 2 zusterschepen van de ker en de Icap Leopard (een 100 voet racemonster). Het begon met 20 knopen uit het zuidwesten en regen maar een kwartier na de start trok de lucht boven The Solent open.
De start was klassiek bij 'The castle', waar er tegen de wind met een kruisrak richting The Needles vertrokken werd.

Na een aantal hectische tacks langs de green en een paar tactische steekspellen van de deelnemende schepen bleef de klasse dichtbij elkaar. Baraka GP wisselde stuivertje met haar zusterschepen Apollo en Magnum III. Bij de Needles werd het spannend: Magnum III besloot tussen wrak en vuurtoren te steken terwijl Baraka GP en Apollo samen braaf om het wrak heen gingen.

De jibtop werd uit de zak gehesen en ondersteund door een stagzeil. Met 13 knopen - en surfs van 15- stoof Baraka op Catherines point af. Daar kwam de a4 aan dek en het werd snel duidelijk dat de Ker 40 zich kan onderscheiden op een downwind rak. Met 15 tot 19 knopen werd er korte metten gemaakt met het ' symmetrische veld' en er werd richting top drie gevaren. Magnum en Apollo hadden zich tijdens het reachrak tactisch naar voren gevaren en lagen voor Baraka. Na twee keer gijpen blaast Apollo een A2 op en kon Baraka GP de tweede plek van de 'Kers' overnemen.

Dichtbij het fort werd het laatste kwart van de race ingezet met een reachrak en jibtop die snel vervangen konden worden door de jib. Icap was inmiddels al voor anker en de twee m50 trimarans waren al op hun weg terug naar huis.

Baraka GP finisht na 5 uur en 50 minuten en werd 4de op handicap. Net achter Magnum en voor Apollo. Icap werd op handicap 7de. Overall wordt een 34ste plek bemachtigd.

www.roundtheisland.org.uk

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: