Eerste AC72 New Zealand gedoopt in Auckland

De eerste AC72 werd tijdens een bruisende ceremonie te water gelaten in Auckland, Nieuw Zeeland. De maxi catamaran waarmee in 2013 de America's Cup zal worden gestreden werd gedoopt tot 'New Zealand'. Om de traditionele champagnefles stuk te slaan op de boeg van de boot werd een speciaal katapultsysteem ontwikkeld, bediend door de duizend aanwezige supporters. De eer om het doopsel uit te spreken was voor schipper Dean Barker's vrouw Mandy.

Onder aanwezigheid van eerste minister John Key, sprak gedelegeerd bestuurder Grant Dalton lovende dankwoorden uit aan de scheepvaartindustrie van Nieuw Zeeland, dat het team hielp bij het ontwerp en de bouw van de boot. Het resultaat van 50 jaar ontwikkeling en 65'000 bouwuren. Dean Barker had het over een enorm leerproces voor hem en zijn team. Na de ceremonie volgde nog een spetterend vuurwerk.

AC72 New Zealand gedoopt onder massale belangstellingAC72 New Zealand gedoopt onder massale belangstelling

Men verwacht nu dat de Kiwi's de eerst komende dagen gaan proefvaren. Het is echter volgens de America's Cup regels bepaald, dat de teams voor 31 januari 2013 maximaal 30 trainingsdagen mogen halen. Elk team dat zich inschrijft voor de America's Cup 2013 moet zijn eigen AC72 ontwikkelen en bouwen, binnen de vooropgelegde 'box rule'. Het volgende team dat verwacht wordt binnenkort klaar te zijn met zijn huiswerk is Oracle Team USA.

De AC72's zijn futuristische zeilmachines, die in staat zouden moeten zijn om snelheden te halen meer dan dubbel zo vlug als de windsnelheid. 's Werelds beste zeilers zullen dé uitdaging van hun zeilbestaan beleven aan boord van deze bolides. Met een bemanning van slechts 11 zal er van 'zeerelingvoer' totaal geen sprake zijn. Meer nog, elk teamlid zal op en top fysiek in orde moeten zijn om deze zeilmonsters onder controle te kunnen houden. Het lijkt er dan ook op dat de komende America's Cup meer dan ooit één van de hardste sportdisciplines gaat worden. Spektakel verzekerd, enne... in de USA is het toch dat wat primeert om een bepaalde sport interessant te maken bij het brede publiek. Nu maar hopen dat de echte zeilfanaten er ook iets zullen aan hebben...

Guy C.
Foto: © Chris Cameron 2012

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: