Catamaran spektakel langs de Zandvoortse kust

Het weekend van 18 en 19 augustus staat in het teken van groot zeilspektakel langs de Zandvoortse kust: De jaarlijkse Tweedaagse van Zandvoort. Zaterdag 18 augustus organiseert de Watersport Vereniging Zandvoort (WVZ) vanuit hun permanente clubhuis, een van de grootste catamaranraces van Nederland: de “Eneco Luchterduinen Race”, (de voormalige NAM-REM race).

De wedstrijd is van oorsprong ontstaan uit een lange afstandsrace van Zandvoort via Noordwijk naar het REM-eiland en terug. Na het verwijderen van het REM-eiland is er als alternatief de NAM 22-boei voor Katwijk gekozen. De route hier naartoe wordt ‘be-boeid’ vanuit Katwijk. Afhankelijk van de windrichting wordt er vanuit Zandvoort, via Noordwijk en Katwijk naar de 5 kilometer uit de kust liggende NAM 22-boei, en weer terug naar Zandvoort gevaren. Gemeten langs een rechte lijn, bijna 50 kilometer.

De Tweedaagse van Zandvoort staat open voor alle typen catamarans en voor de catamaranklassen Formule 16, Formule18 en Carbon 20 is het bovendien een officieel klasse evenement. De wedstrijden zijn geschikt voor de fanatieke wedstrijdzeilers die een lange afstandsrace willen neerzetten en voor de recreatieve catamaranzeilers is er een korter parcours uitgelegd tot Noordwijk, zodat het voor elke catamaranzeiler een uitdaging is om deel te nemen.

Omdat het hier een wedstrijd over lange afstand betreft, waarbij de zeilers ook nog een keer 5 kilometer uit de kust varen, wordt er veel aandacht besteed aan de veiligheid. De race wordt daarom begeleid door de verschillende KNRM’s en Reddingsbrigades van Katwijk, Noordwijk, Bloemendaal en Zandvoort. Vanaf het strand wordt de te varen route door de Noordwijkse en Katwijkse catamaranverenigingen bewaakt.

Eneco realiseert een nieuw, innovatief windmolenpark op zee, 23 km uit de kust tussen Noordwijk en Zandvoort. Dit windpark zal bestaan uit 43 windmolens met een capaciteit van 129 MegaWatt en levert groene elektriciteit voor minimaal 135.000 huishoudens. Het park wordt vanaf halverwege 2014 gebouwd en zal operationeel zijn in 2015. Eneco wil graag de bewoners van de kustplaatsen, zoals Noordwijk en Zandvoort, betrekken bij het park. Zo is de naam bedacht door een inwoner van Noordwijk. In het verre verleden had het kustgebied tussen Noordwijk en Zandvoort de naam Luchterduinen. Ook ondersteunt Eneco Luchterduinen de catamaranrace door haar naam eraan te verbinden.

De organisatie rekent bij goede zeilcondities op meer dan 100 catamarans en dat belooft een waar zeilspektakel te worden. Ook vanaf het strand is dit een uniek uitzicht met al die catamarans op het water. Nog nooit zoveel catamarans bij elkaar gezien? Kom dan kijken op zaterdag 18 augustus.

Het startschot klinkt om ca. 12.00 uur ter hoogte van het clubhuis van WVZ op het Zuidelijke strand tussen de reddingspost Zuid en strandpaviljoen Vooges gesitueerd. Ter hoogte van Boulevard Paulus Loot 69. De toegang is gratis.

Zondag 19 augustus zullen er voor de Zandvoortse kust korte baan wedstrijden in verschillende klassen worden gevaren. Op zondag zal er gestart worden om ca. 11:00 uur voor de Watersport Vereniging Zandvoort.

www.wvzandvoort.nl/activiteiten/eneco-luchterduinen-race/

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: