Eerste Nederlandse Olympische zeilers Pieter-Jan Postma en Matchracers in actie

Pieter-Jan PostmaDe eerste Nederlandse Olympische zeilers kwamen op 29 juli in actie. Pieter-Jan Postma scoorde een vijfde en een 10de plaats. De matchracers Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning wonnen hun eerste wedstrijd van Nieuw Zeeland en verloren race twee van Rusland.

Pieter-Jan Postma had een scherpe start in de eerste race op de Nothe course. Gadegeslagen door duizenden betalende en juichende toeschouwers zeilden de 24 Finn-zeilers rond de baan. Postma eindigde die race als vijfde na ook 17de gelegen te hebben. De Deen Jonas-Hoegh Christensen was Ben Ainslie, de favoriet uit Engeland, te slim af. De Deen won beide races. Ainslie werd twee keer tweede. Postma staat 6de in het klassement.

Postma zei: “Dit was geen makkelijke dag, ik ben hier niet tevreden mee. Lastige, veranderlijke wind. Ik lag er heel goed bij na de start van race een. Maar ik ging te ver door op links en voor je het wist lag ik 17de. Tweede race werd op een andere baan gezeild, verder op zee. De wind was nog heel veranderlijk. Ik zat teveel aan de buitenkanten en dat betaalde vandaag niet. Maar mijn kop zat er goed op, snelheid was prima alleen ik heb de wind niet goed genoeg gelezen vandaag.”

Matchracer Annemieke Bes zei: Gedeeltelijk tevreden, logisch met zo een score. Eerste race deden we heel goed. Mooie actie, goed ‘gematchraced’. We dwongen de Kiwi’s te gijpen. Dat werkte. Goed uitgespeeld. Tweede race waren we een meter te laat gestart. Daardoor hadden we geen controle op de Russen. En die ruimte kregen we niet terug van ze.”

“Eerste race is speciaal. De entourage is anders. De dingen eromheen zijn anders. Dat levert niet meer spanning op. Bijzonder dat het nu echt begonnen is. Hier hebben we heel erg naartoe geleefd. We hebben er heel veel zin in en gaan er voor.”

Zie voor uitslagen: www.sailing.org/olympics/london2012/results_centre.php
Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: