Olympische zeilcompetitie start 29 juli

Ben AinslieVanmiddag 28 juli kwam het Olympische Vuur in Weymouth aan. Drievoudig gouden medaille winnaar Ben Ainslie (GBR) stak de vlam aan (foto). Morgenmiddag 29 juli 2012 om 12.00 uur Engelse tijd begint de Olympische zeilcompetitie in Weymouth. De eerste Nederlander die in actie komt is Pieter-Jan Postma in de Finn-klasse, er staan twee races op het programma voor de Fries. Ook de matchracers zeilen hun eerste twee wedstrijden uit de poulefase op 29 juli.

Preview Postma in de Finn
In het zeilen doet maar een enkele deelnemer, per land, per klasse mee. Per klasse verschilt het aantal deelnemers. In de Finn klasse doen 24 zeilers mee. Heel zeil-minnend Nederland zal Postma willen volgen. Postma won in 2011 tijdens het Olympische test evenement in 2011 brons.

Iedereen in Engeland kijkt uit naar de prestaties van Ben Ainslie. De Engelsman won al Olympisch zilver in 1996, vervolgens pakte hij drie keer goud in 2000, 2004 en 2008. Als hij nogmaals het goud weet te winnen wordt hij de meest succesvolle zeiler ooit. Die eer gaat nu naar de Deen Paul Elvstrom.

Zach Railey's (USA) is ook een van de favorieten. Hij won het zilver in de FInn klasse in Qingdao (CHN). De 2009 Finn Wereldkampioen Jonas Hogh-Christensen (DEN) werd derde op het WK van dit jaar in Falmouth en wordt ook getipt als een van de kanshebbers.

Matchrace preview
Renée Groeneveld (stuurvrouw), Annemmieke Bes (middenpositie/trim) en Marcelien de Koning (voordek/trim) verdedigen de Nederlandse eer in Weymouth. De Nederlandse zeilsters trappen op deze Olympische spelen af tegen het Nieuw Zeelandse team van stuurvrouw Stephanie Hazard. Vervolgens nemen de Nederlanders het op tegen een van de favorieten het Russische team van stuurvrouw Ekaterina Skudina.

Weersverwachting
De verwachting is dat er op 29 juli een stevige westenwind staat tussen de 17 en 25 knopen (windkracht 5-6) met af en toe een bui. Typisch Nederlands zomerweer.

Zeilen met toeschouwers
Zijn allereerste race vaart Postma op de Nothe Course, een wedstrijdbaan dicht onder de wal bij Nothe Castle. Dit is ook de locatie waar uiteindelijk alle medalraces gevaren worden. Betalende toeschouwers zullen op deze baan het zeilen van dichtbij kunnen meemaken op de heuvel die over het wedstrijdwater uitkijkt. In het totaal kent het evenement vijf wedstrijdbanen die gelijktijdig gebruikt worden.

Tien zeilmedailles totaal
Er zijn tien medailles te verdelen in het zeilen in tien verschillende klassen. Nederland doet mee in zeven van de tien. In negen van de tien disciplines nemen alle tegenstanders het gelijktijdig tegen elkaar op in zogenaamde ‘fleetraces’.

Matchracen 1 tegen 1
Alleen in het matchracen wordt een tegen een gezeild. In het matchracen doen in 12 landen mee en zijn in een poule ingedeeld. Alle twaalf teams zeilen een keer tegen elkaar in deze poulefase. De best acht plaatsen zich voor de kwart-finales.
Dit gevolgd door de halve-finales en de finale (allemaal best out of 5).

Maximaal tien races en uitleg puntentelling
In alle fleetraces waar de Nederlanders aan meedoen staan 10 races gepland. De beste tien van het klassement plaatsen zich uiteindelijk voor de afsluitende medalrace waarin gestreden wordt om de dubbele punten. Indien er vijf of meer wedstrijden gezeild zijn, mag iedere deelnemer zijn slechtste resultaat aftrekken voor het klassement. Het klassement gaat op basis van de lage puntentelling. Winnaar 1 punt, nummer twee 2 punten etc.

Alle resultaten: www.sailing.org/olympics/london2012/results_centre.php

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: