Belgische zeilers domineren Nieuwpoortweek

NieuwpoortweekDe grootste zeilwedstrijd langs onze kust zit dit jaar alweer in de lift. De Olympische drive in de wake van Evi Van Acker, Wannes Van Laer en Sigrid Rondelez? De resultaten van de Belgen laten het alvast verhopen. 350 zeilers uit 12 landen maakten er de voorbije drie dagen een mooi spektakel van.

Meer dan 100 optimisten aan de start
De koningsklasse blijft de optimist. Mooie vloot met ondermeer sterke delegaties uit Engeland en de Verenigde staten. Het is evenwel thuiszeiler, Emiel Verstraete, die de vloot erg makkelijk lijkt te domineren. Vorig jaar scoorde hij al een schitterende elfde plaats op het WK en nu controleert Miel, schijnbaar rustig zijn drie rechtstreekse Britse concurrenten. Jasper Vandaele doet het prima op de vijfde plaats. Isaura Maenhout en Colin Timmers staan dertiende en vijftiende. Het worden nog twee spannende dagen met de aflandige en afnemende wind in combinatie met een heel sterke stroming.

Laser klasse staat terug op het menu in Nieuwpoort
Na enkele jaren zijn er plots weer 70 Lasers aan de start. Vooral in de Radial klasse maar er is ook een knap veld 4.7 – ongetwijfeld een uitloper van VYF talent team en het jeugd EK Laser Radial dat later dit jaar in Nieuwpoort zal gevaren worden. Sam Vandormael plukt de vruchten van het harde werken en won de eerste zes wedstrijden. Andere Belgische talenten nemen plaats in de top 5. Emiel Brusselmans staat derde, Michiel Curvers vierde en William De Smet vijfde.
In de 4.7 heerst Kevin Bonnevie in een veld met veel enthousiaste Belgische zeilers tussen een grote groep Britten.

420 – internationale toppers
Een bijzonder mooie opkomst bij deze klasse met vooral Britten en Fransen maar ook Spanjaarden, twee teams uit Nieuw-Zeeland en één Belgisch team. Zestig boten garanderen een hete startlijn dus moet het comité wel eens naar een zwarte vlag grijpen. De Spanjaarden voeren het klassement aan voor een armada Britten en enkele Fransen. Thomas Van den Boscche en Vince Dergent verdedigen de Belgische kleuren met verve en staan voorlopig op de elfde plaats.

Splash klasse bereidt WK Nieuwpoort voor
Een grote delegatie Nederlandse zeilers is neergestreken in Nieuwpoort voor het nakende WK. De eens, zo succesvolle klasse heeft nu af te rekenen met het succes van de Laser werking. Wellicht zal het kampioenschap dus een Nederlands onderonsje worden. Thomas Bocklandt is voorlopig de enige Belg die zich kan mengen in de debatten.

Cadet – traditionele drielandenwedstrijd
Britten, Belgen en Nederlanders. Dat is het standaard menu voor de mooie vloot op de Oostelijke baan van Bob Leclercq. De Nederlandse meisjes leiden de debatten met gemak. In hun kielzog proberen de Belgen een Engels team bij te benen en daar slaagden ze bijna in na dag 3.

Europe – goede werking beloond
De klasse kent al enkele jaren een goede werking met een vast deelnemersveld van ongeveer twintig boten. Mattijs Van Hooreweghe pastte voor het zware weer op zondag en miste daardoor één wedstrijd. Hij schreef echter nagenoeg alle andere manches op zijn naam en staat souverein aan de leiding.

Woensdag slotdag
Er staan nog twee wedstrijddagen gepland. De prijsuitreiking gaat woensdag door in de KYCN. De Nieuwpoortweek vzw mag beslist trots zijn op het geslaagde evenement dat door de drie jachtclubs en tal van vrijwilligers gedragen wordt.

Foto’s en uitslagen op www.nieuwpoortweek.be en via Facebook.

Tekst en foto: Luc Geirnaert, Nieuwpoortweek

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: