Eerste nacht Nieuwpoort Channel Race eist tol onder de deelnemers

De euforie van de start was deze morgen al heel ver... De 18 zeiljachten van de vloot beleefden een moeilijke nacht, wind op kop en stroming tegen. In totaal hebben 8 deelnemers de zware beslissing genomen om de race op te geven om bemanning en boot te besparen.

De weersvooruitzichten kondigden nochtans een wind aan van 4/5 Beaufort tijdens het eerste deel van de nacht, daarna zou de wind afzwakken. Maar de plaatselijke weergoden hebben het anders beslist. Inderdaad, de wind aan Pas-De-Calais, ingang van het kanaal, wordt dikwijls versterkt wanneer die ZW georiënteerd is. De deelnemers van de NCR hebben dus de hele nacht moeten opkruisen tegen een wind van 6 Beaufort (30-32 knopen).

Deze onverwacht harde omstandigheden hebben enkele teams in moeilijkheden gebracht. In de vooravond besliste PROPAGANDA 2! (First Class 12) om terug naar Nieuwpoort te varen naar aanleiding van een reeks technische problemen. Terwijl de rest van de vloot stand hield in de deining van het kanaal, gaven Bayer DC - Force Douce, Tontin en Lamia de voorkeur aan een nachtelijke stop, in respectievelijk Duinkerke, Dover en Calais.

Verder is Flicka III gisterenavond vóór het strand van Malo-les-Bains aan de grond gelopen. Zij namen de zeer verstandige beslissing om de staat van de boot deze ochtend in Duinkerke te inspecteren. Alles bleek in orde en het team is momenteel terug op zee om de kleine race toch te vervolledigen enkel en alleen voor het plezier!

Deze morgen hebben andere boten het ook opgegeven: Kiribati, Perfect Ten, Serenity, Force Douce, Lamia en Tontin.

Geen belangrijke menselijke of materiele schade heeft zich voorgedaan. Toch heeft deze windvlaag tijdens de eerste nacht de rol van scheidsrechter gespeeld. Een onderscheid werd gemaakt tussen de misschien minder goede voorbereide of reeds voor het vertrek vermoeide teams…?

Op maandag om 16u werd de vloot door Flicka IV en Dragonfly aangevoerd ter hoogte van Beachy Head. Voltea heeft gekozen voor de zuidelijke optie en zal daar waarschijnlijk reeds snel de vruchten van kunnen plukken. De rest van de vloot is hard aan het werk na de kaap van Dungeness.

Conclusie na meer dan 24 uren race? De Nieuwpoort Channel Race is zeker geen race die je mag onderschatten. Een goede voorbereiding is cruciaal om de 540 nautische mijlen te kunnen volbrengen.

Leef mee met de spannende race op Twitter (@NCR_Nieuwpoort) en volg de positie van de zeiljachten op zee op de website www.channelrace.be

Tekst: Marie-Amélie Lenaerts & Michael Delatte

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: