Berkhout en Westerhof ronden af in stijl met bronzen medaille

Lisa Westerhof en Lobke BerkhoutIn een super spannende medalrace veroverden de Nederlandse zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hun bronzen Olympische medaille in de 470 klasse bij de dames. Op de Nothe course, vlak onder de wal van Weymouth en onder het toeziend oog van zo een 6.000 zeilfans, maakten Westerhof en Berkhout er een zenuwslopende race van met een grandioos einde. Jo Aleh en Olivia Powrie uit Nieuw Zeeland wonnen het goud en het zilver ging naar Mills /Clark uit Engeland.

Voor de aanvang van de afsluitende medalrace zei Berkhout tegen de verzamelde Nederlandse pers dat ze deze week niet hebben kunnen domineren maar dat ze van mening was dat ze de bronzen medaille verdienen. Precies zo gingen ze het water op. Maar het is zeilsport en er stond heel weinig en veranderlijke wind. Met andere woorden, veel variabelen waar je weinig controle op hebt. Ze wisten wel dat ze het Franse team van Lecointre en Geron niet uit het oog moesten verliezen en dat ze op zijn slechts een plaats achter hun mogen finishen om zeker te zijn van het brons.

Ontlading
Dat laatste lukte maar het scheelde niet veel. De ingrediënten waren, een perfecte start, grote windraaiing, de Brazilianen, de Fransen, stuivertje wisselen gedurende de hele race, minder dan 5 knopen wind, een strafrondje, brandende zon en veel spanning. Resultaat brons.

Met dat resultaat kroonde de Nederlandse pers Berkhout tot de meest succesvolle Nederlandse zeilster in een Olympische Klasse. Berkhout heeft nu twee Olympische Medailles en vijf wereldtitels gewonnen.

Goud, zilver, brons
Met de bronzen medaille van het succesvolle 470 duo komt de totaalscore van het Nederlandse Olympische zeilteam op goud, zilver en brons. Een zeer goed resultaat dat voldoet aan de doelstellingen van meer dan de twee zilveren medailles van Beijing in 2008.

Alle uitslagen: www.sailing.org/olympics/london2012/results_centre.php
Tekst: Simon Keijzer
Foto: Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: