Bijzondere wolken en veel water tijdens de 18de WAR avondwedstrijd

WAR avondwedstrijdDe 18de WAR van 2012 zal de boeken in gaan als een zeilavond van extremen. Dat er een buienzone zou passeren tijdens de wedstrijd was bekend. Dat hieruit in korte tijd veel regen zou kunnen vallen en er ook windstoten in voorkomen was ook bekend. Windshifts van 180 graden; windstoten tot windkracht 8. Het zat er allemaal in afgelopen woensdag.

Maar als je eenmaal in het wedstrijdgebeuren wordt opgeslokt en het overkomt je, dan zie je (soms achteraf) dat niet iedereen hierop voldoende was voorbereid. Het mooiste voorbeeld: Bemanningsleden die volkomen doorweekt dan wel in ondergoed na afloop de boot aan het opruimen waren. Gelukkig bleef de mogelijke onweer op afstand. Van de 29 gestarte boten zijn er 27 gefinisht.

De Max (XC-42) van Michael Kortbeek behaalde na 6 weken afwezigheid de overwinning in de ORC-1 (6 gestarte boten), gevolgd door de Adios (Salona 37: J.van Oord) en de Breeje 14 II (Bavaria 44; G.A.van d Weerd).

In de ORC-2 (met 12 gestarte boten) was de Moshulu (X-34 van Ronald Lettenmeijer) zoals heel vaak de snelste op line honours. Zijn berekende tijd was goed voor een 4e plek. De wedstrijd werd gewonnen door de Jailbird (J-92; T.J. van den Berg). Hij behaalde zijn 5e overwinning in 10 gevaren wedstrijden. 2e en 3e waren resp. Biscaya (Sun Fast 36; Marco Boenen) en Jiggle (J-92; M.H. Breuklander).

Van de 6 gestarte boten in de ORC-3 was Goura Victoria (Sun Rise 34; Doni Weidema) in berekende tijd 5 seconden sneller van de White Hawk (First 31.7; Sybolt Hiemstra). Op 15 seconden na de winnaar (berekende tijd) werd Team SailSelect ((Optima 101; Jeroen Koninkx) derde.

In de SW-klasse waren er dit keer 5 boten gestart en gefinisht. Voldoende om weer een klassement op te maken. Winnaar (voor de 8e keer dit jaar) werd de French Connection (Dufour 35 CL: Vwhr/Ohm), gevolgd door Trees (Sun Odessey 3; F.W. de Waard) en Oban (Bavartia 32; Peter Bleeker).

Met nog 5 wedstrijden te gaan is in veel klassen nog niet te voorspellen wie uiteindelijk de beste over 2012 zal gaan worden. Het blijft dus spannend.

De complete uitslag is te vinden op: http://www.flevomare.nl/uitslag.htm

Tekst: Henk Kuiper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: