Voorbeschouwing Grevelingencup Winterserie 2012-2013

Grevelingencup WinterserieHoewel de zomer nog in volle gang is, is het met een zonnige 25 graden buiten alweer tijd om de voorbereidingen voor de winterwedstrijden te starten. Waar te zeilen deze winter?!

De Grevelingencup
De Grevelingencup is een stichting die zich focust op het wedstrijdzeilen op het Grevelingenmeer. In het organiseren en faciliteren maar vooral ook het toegankelijk maken van (winter)wedstrijdzeilen voor iedere zeiler met elk type jacht.

Al jaren organiseert de Grevelingencup de Winterserie en ook dit jaar zal de organisatie weer een groots evenement op poten zetten, met de openingswedstrijd op zondag 21 oktober. Een wedstrijdserie verdeeld over de gehele winter waarin alle deelnemers elke maand een hele zondag op het prachtige Grevelingenmeer de strijd beslechten om de ereplaatsen in hun klasses. Met een continue vergrotend deelnemers veld is de Grevelingencup vorig jaar uitgeroepen tot de grootste serie winterwedstrijden van Nederland.

Als deelnemer vaart u één of meerdere wedstrijden in de klasse van uw keuze. Iedere wedstrijdzeiler komt aan zijn trekken, bijvoorbeeld in de sportieve up-down races in de ORC en eenheidsklasses maar ook bij de interessante langere banen voor de toerklasses die u over de hele Grevelingen leiden. De populaire nieuwe klasse Toer-S, waarin met spinaker gevaren mag worden, blijft ook op vele verzoek gehandhaafd.

Finale Grevelingencup winterserie 2011-2012Finale Grevelingencup winterserie 2011-2012

Waarom de Winterserie?
Na het grote aantal zeilers, dat we tijdens de Winterserie van 2011-2012 hebben mogen starten en finishen, verwachten we ook dit jaar weer veel enthousiaste en sportieve deelnemers die met een passende saamhorigheid en strijdvaardigheid aan de Grevelingencup zullen deelnemen.

Vanwege het grote aantal deelnemers, worden alle velden opgedeeld, zodat u specifiek tegen de relevante tegenstanders vaart en u zich gedurende de winter goed kunt meten.

In de winterserie kunt u zich inschrijven in de sportievere ORC of eenheidsklasses voor de up-down banen en meerdere wedstrijden per dag, of in de toerklasse voor het parcours over de Grevelingen waarbij alle koersen aan bod komen. Als u behoefte heeft aan de tussenmaat is de Toer-S klasse wellicht voor u, in deze klasse vaart u ook het parcours maar is er wel gebruik van Spinnaker of Gennaker toegestaan.

De eenheidsklassen die dit jaar zullen starten zijn de j/80 en de First 31.7, beide met ongeveer 14 boten. In beide klassen is er ruimte voor meerdere deelnemers, maar ook nieuwe klassen zijn meer dan welkom!

Nieuwe klassen zijn welkomNieuwe klassen zijn welkom

Waar varen we de wedstrijden?
Het mooie zoutwatermeer De Grevelingen staat garant voor hele fraaie zeildagen, deze binnenzee heeft weinig last van vorst of ijsgang. Door de beschutte ligging achter de Brouwersdam kunnen we ook met veel wind wedstrijdzeilen en zijn er altijd banen uit te leggen die resulteren in geweldige zeildagen. Er is ruimte genoeg voor spectaculaire up-down races maar ook goede boeien-banen samen te stellen voor elke windrichting. In 2010 zijn we begonnen met meerdere startgebieden en ook tijdens komend seizoen 2012-2013 zullen we in meerdere startvelden starten.

Vanuit welke haven wordt de Grevelingencup gezeild?
Port Zelande heet u van harte welkom, de gastheer van ons evenement biedt alle deelnemers het comfort van een moderne haven met de volledige service, Elektriciteit op de steiger, verwarmd sanitair, watersportdiensten, onderhoud en reparatie staat u allemaal ter beschikking, gewoon alsof het zomer is.

Gedurende de Grevelingencup krijgt iedere deelnemer een ligplaats voor de winter aangeboden door Marina Port Zelande in samenwerking met de Grevelingencup, het streven is hierbij iedereen van een vaste box te voorzien. Maar als tegenprestatie moet u wel meedoen!

PRIMEUR! “Port Zelande 4 windstreken race”
Op 29 september organiseert de stichting Grevelingencup samen met de haven Port Zelande een unieke nieuwe zeilrace, een middellange double handed race. Deelname is passend voor zowel de echte wedstrijdzeiler als de toerzeilers. Bij deze nieuwe wedstrijd gaat het om de combinatie van hard zeilen, navigatie, tactisch en strategisch inzicht en teamwork. Na afloop kunnen de deelnemers napraten bij een gezellige schippersborrel, grootse BBQ en feestavond met live muziek.

Extra tip! Speciaal voor deelnemers aan de Grevelingencup Winterserie kunt u het schip gratis laten liggen tot de eerste winterwedstrijd op 21 oktober, een mooie start van de serie winterwedstrijden!

Inschrijven & aanmelden:
Voor alle klassen en wedstrijden kunt u zich inschrijven op www.Grevelingencup.nl of daar u zelf, of collega zeilers, aanmelden voor de nieuwsbrieven.

Tekst: Wouter Kop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: