Nederlands jeugdteam gaat op jacht naar de Youth America’s cup

Red Bull Youth America’s CupIn 2013 wordt voor het eerst de The Red Bull Youth America’s Cup gehouden. Zeilers uit verschillende disciplines van het High Performance zeilen hebben hun krachten gebundeld om op een AC45 catamaran de Cup te winnen. Voor het eerst zal er ook een Nederlands jeugdteam aan deelnemen. De Red Bull Youth America’s Cup staat open voor nationale teams met 6 zeilers die de leeftijd hebben van 19-23 jaar in 2013.

Youth America’s Cup
De America’s Cup is de oudste sporttrofee in de internationale sport en de meest prestigieuze in de zeilsport. Deze is ontstaan na een zeilwedstrijd tussen Groot-Brittannië en Verenigde Staten 160 jaar geleden. Eens in de drie tot vier jaar wordt deze race georganiseerd. De laatste is gehouden in begin 2010 en de 34ste editie zal plaatsvinden van 4 tot 7 september 2013 in San Francisco. In deze tussenliggende periode is voor het eerst een runner- up series gehouden met de zogenaamde AC45, een revolutionaire 45 (15 meter) voet lange catamaran met een vleugelzeil. Deze spectaculaire boten vragen het uiterste van de bemanning, zowel fysiek als mentaal. Een fantastisch initiatief van de America’s Cup organisatie is dat in september 2013, deze spectaculaire catamarans beschikbaar worden gesteld voor de allereerste Youth America’s Cup (AC). Deze Youth AC wordt gevaren voorafgaand aan de 34ste editie van de America’s Cup.

Eerste Nederlandse team
Voor het eerst in de geschiedenis is er een Nederlands team opgericht die aan deze editie mee gaat doen. Bijzonder aan dit team is dat het een samenwerking is tussen topsporters uit verschillende disciplines binnen het zeilen. In Nederland is er veel talent in de high performance zeilklassen, met name in het catamaran zeilen. Zo wordt in de grootste internationale tweepersoons catamaran, de Formule 18, de vloot al een aantal jaren gedomineerd door Nederlanders. Op het afgelopen Wereldkampioenschap Formule 18 waren er vier boten uit de top 5 met Nederlandse inbreng.

Het Youth America’s Cup team is samengesteld uit de beste Nederlandse talenten, die de toekomst zijn voor het zeilen in de high performance Olympische klassen. Het team bestaat nu uit 9 mannen en één vrouw. Een unieke combinatie en een zeer goed team, wat zich misschien wel favoriet mag noemen voor de overwinning. Het team wordt bijgestaan door experts waaronder: Carolijn Brouwer, en Pim Nieuwenhuis.

Doel
‘There’s no second place’. Het team heeft één doel voor ogen en dat is het winnen van de Cup. Elk teamlid streeft ook in zijn of haar eigen klasse voor het hoogst haalbare en weten dus wat toewijding voor een project is.

Eerst selecteren
Om aan de Youth America’s Cup mee te kunnen doen moet eerst een selectieronde doorstaan worden. De selectie zal gehouden worden op een 40 voets catamaran, die wat afmetingen betreft in de buurt komt van de AC45 catamaran. Het team heeft de beschikking over een boot om op te trainen in Saint Tropez, en de eerste trainingsstage is inmiddels afgewerkt. Ook volgen nog een aantal intensieve trainingsweken in het buitenland ter voorbereiding op het kwalificatie-evenement in februari in Azië.

Voor meer informatie over het team en de campagne, ga naar www.flyingdutchies.com of like op facebook www.facebook.com/Flyingdutchies

Meer over het event: www.americascup.com/events/red-bull-youth-americas-cup

Promotiefilm

Tekst: Annemiek Bekkering

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: