Heftige 24 Uurs zeilrace

24 Uurs zeilrace Na een windloze start in de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace op vrijdagavond 24 augustus kregen de 583 gestarte deelnemers te maken met wisselende en soms heftige omstandigheden in de volgende 24 uur. Zon en regen wisselden elkaar in hoog tempo af. De wind trok in de loop van de zaterdagochtend aan tot twintig knopen en in vlagen fors meer. Er waren fikse buien, in de middag zelfs met onweer. In totaal zijn 133 wedstrijd- en 333 tochtdeelnemers gefinisht in Medemblik.

De uitdagende omstandigheden zorgden ervoor dat om 17.00 uur ongeveer zestig jachten zich officieel hadden afgemeld bij de organisatie. Niet alleen met als reden gescheurde zeilen of schade aan de boot, maar opvallend veel door zeeziekte. Er stond een rare deining op het IJsselmeer, die veel bemanningsleden te machtig was. Ook een aanvaring bij Lelystad midden in de nacht zorgde voor aanzienlijke schade. De Rosa Segunda zeilde op ramkoers met de Con Fuoco. Het leek goed te gaan, maar op het laatste moment weken beide jachten naar dezelfde kant uit. Alle twee moesten ze de wedstrijd staken.

Bij de finish in Medemblik tussen 18.00 en 20.00 uur deden de weergoden er nog een tandje bovenop. Heftige regenbuien met onweer en een kruisrak zorgden voor een aparte en spectaculaire finish. Volgens schipper Toxopeus van het Waarschip 900 De Zwerver zelfs zo heftig dat hij blind gefinisht is. 'Je kon de finishschepen helemaal niet zien. Voor de rest was het heel leuk. We hebben alle winden gehad." De bemanning van de Hunter 41 Josephine C noemde de finish zelfs een 'mooi toetje': 'Het was sensationeel, de hele race. We zijn in Medemblik gestart en hebben 2,5 uur gedaan over de eerste vier mijl. Het was net als op de camping. Iedereen liep te grappen en je hoorde alles van de buurboten."

Spinnakers in de zak
Veel zeilers, zelfs ervaren wedstrijdzeilers, hielden zaterdag de spinnakers in de zak. 'Het was te heftig om te spinnakeren en het ging hard genoeg', volgens sommigen. Degenen die de spi wel durfden te hijsen, maken goede kans op de eindoverwinning. ORC1 winnaar van 2011 Henk Sol vertelde vanmiddag vanaf de Twaalf Twintig (Winner 12.20): 'De wind is onbetrouwbaar. Het ene moment was het bladstil en als er een frontje overtrok ging het te keer. In een bui heb je ineens vlak water en jaagt de wind erover. We hebben wel 30 knopen op de teller gezien. Wij vinden het te gevaarlijk om te spinnakeren, we willen de boel heel houden."

Windstille start 24 Uuurs zeilraceWindstille start 24 Uuurs zeilrace

Rondom de eilanden
Wietze Zetzema met de Kiet (Dehler 39) zeilde de Delta Lloyds 24 Uurs Zeilrace voor het eerst. 'Ik ben eenheidsklassezeiler en had een team van eenheidsklassevrienden om me heen verzameld, omdat we eens iets anders wilden. Het was erg leuk en we zijn erg tevreden. Ik denk dat we de enige boot zijn die om Texel en Vlieland heen zijn gezeild. We waren precies op de kentering bij Den Helder en liepen onder spinnaker tien, elf knopen op de Noordzee met de stroom mee. Het is een gok, we zijn erg benieuwd wat de boten op het IJsselmeer hebben gedaan. Maar het was zonnig en we hadden ideale omstandigheden op het Wad.

Anders dan anders
Schipper School van de Puppis, een Beneteau First 31.7, klokte 138 mijl in de ORC3 zonder spi. School: 'Het was een leuke 24 Uurs, anders dan anders. Zwaar, maar goed te doen. Zeker het begin was raar. We zijn in Lelystad Zuid gestart en er was zo weinig wind dat iedereen elkaar in de weg lag. We zijn toen buitenom het hele veld langs gevaren en kwamen als eerste om de boei. Daarna hebben we veel rakken op het Markermeer gezeild en zijn om 8.00 uur naar het noorden geschut. Vannacht was het nog redelijk rustig wat wind betreft. Vandaag waren er zware buien en zagen we zo af en toe 35 knopen wind op de meter. Wel heftig."

Uitslagen
Op dit moment stromen de wedstrijdformulieren nog steeds binnen en worden de uitslagen continu bijgewerkt. Die zijn live te volgen op www.dl24uurszeilrace.nl

Ingezonden door: Edwin Lodder
Foto's: (c) Ronald Koelink - www.foto-nautiek.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: