Emma Plasschaert pakt zilver op het EK Laser Radial Dames -21 jaar

Emma PlasschaertVan 19 tot 25 augustus ging het EK Laser Radial Dames onder de 21 jaar door te Nieuwpoort. De KYCN zeilclub met meer dan 70 vrijwilligers had alles in het werk gesteld om het kampioenschap vlot te laten verlopen. De weersomstandigheden waren zeer wisselend. De eerste 2 dagen zeer weinig wind, op dinsdag 15 knopen, weer afgewisseld met 2 dagen weinig wind en op zaterdag pieken tot 33 knopen. Wie hier op podium stond is dus echt een all-round zeiler.

Er werden 2 wedstrijden gevaren: de meisjes onder de 21 jaar varen op de Laser Radial. Dit is de boot waarop ook Evi haar medaille in London behaalde. De jongens varen op de Laser Standaard. Dezelfde boot maar met een groter zeil. Het is in deze boot dat Wannes Van Laer deelnam in London.

De ganse week stond Emma Plasschaert aan de leiding. De uitslagen van de verschillende reeksen: 1,6,2,2,1, 14, 2,11,2, 19. De snelheid de tactische keuzes waren steeds vrij goed. Het VYF talent team had hier ter plaatse immers 3 weken getraind en kende het water, de stroming, zandbanken als geen ander. Ook Anton Garrote en Wil Van Bladel (de coach van Evi Van Acker) waren aanwezig en coachten de ganse week.

De voorlaatste dag kwam echter de ontnuchtering. In reeks 7 werd Emma door de jury uitgeschakeld omdat ze haar 2 keer na elkaar hadden zien pompen. In reeks 9 kreeg ze van een Russische deelneemster (dia pas op de 25 plaats stond) en protest omdat deze haar geen voorrang zou gegeven hebben aan de boei. De Russische won ook nog eens het protest zodat Emma voor 2 reeksen uitgeschakeld werd. Op 10 reeksen mag men 2 reeksen laten vallen. Doch door de 19 de plaats in de laatste reeks liet Emma het goud liggen. Ze lag in die reeks ook aan de leiding maar kapseisde aan de boei en kwam bij een windkracht van 33 knopen in de problemen en moest zo haar naaste concurrente laten gaan. Emma beseft ook wel dat ze deze wedstrijd hier had kunnen winnen. Een aantal kleine foutjes tijdens enkele reeksen en het kapseizen in de laatste reeks waren er net te veel aan. Het goud lag eigenlijk in bereik. Wel is er nu de bevestiging dat 2 jaar trainen samen met Evi Van Acker haar vruchten heeft afgeworpen. Emma finishte vorig jaar op het EK te La Rochlle 11 de. Er was dus dit jaar een mooie progressie.

Podium
Goud: Michelle Broekhuizen (Ned) 53 punten
Zilver: Emma Plasschaert (56 punten)
Michon Pernelle (Fr) 63 punten

Vlnr: Emma Plasschaert, Michelle Broekhuizen en Michon Pernelle Vlnr: Emma Plasschaert, Michelle Broekhuizen en Michon Pernelle

Na de bronzen medaille van Evi op de Spelen haalt het Talent Team van de Vlaamse Yachting Federatie nu ook een zilveren bij de aankomende jeugd. De toekomst lijkt dus verzekerd. De eerste 14 dagen wordt verder niet meer gezeild want Emma moet nog 2 uitgestelde vakken van haar 1ste jaar Universiteit afleggen (Master Geografie UGent). Nadien staat het open Nederlands Kampioenschap op het programma.

Oktober wordt een rustmaand en start van het 2de jaar aan de unief. In de wintermaanden trekt het team 6 weken naar cadiz (Spanje) om te trainen. In het voorjaar staan de Worldcups van Palma, Hyeres, Gardameer op het programma. Om dan te pieken in oktober op het WK te China.

Met het goede resultaat deze week wordt de lange termijn doelstelling een selectie voor de Spelen te Rio (2016). Dat kan voor het eerst op het WK te Santander (Sp) najaar 2014.

website: www.emmaplasschaert.be

Bij de jongens was het beste Belgische resultaat voor Sam Vandormael (Antwerpen) met een 9de plaats op 110 deelnemers en ook lid van het VYF talent team.

Andere Belgen waren Matthias Van de Loock (21ste) VYF Talent Team (Gent). Thomas Deckers en Jock Coppejans (respct. 3de en 24stein de Silver Fleet). Sam en Matthias kwamen voor het eerste uit in de Laser Standaard klasse want hadden de laatste 2 jaar steeds getraind met Evi in de Radial klasse.

Deze week gaat het kampioenschap verder te Nieuwpoort. Nu zijn de jongens en meisjes onder de 18 jaar aan de slag.

Tekst: Dimitri Dumery

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: