Team Feitsma in de Argo Gold Cup

Team FeitsmaVan 2 tot en met 7 oktober wordt de Argo Gold Cup als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour (AWMRT) gezeild in Bermuda. Het Nederlands team van Jurjen Feitsma maakt hier zijn entree in dit internationale circuit. Dit jaar is hij gestart met het masterprogramma van het Batavia Sailing Center. Deelname aan een AWMRT event is hier onderdeel van.

Dagelijks zal er een update komen via de website van het sailing center. Het team staat op dit moment 29ste op de wereld ranglijst en gaat het in Bermuda opnemen tegen de beste teams van de wereld.

Jurjen vaart in Bermuda met Rutger Krijger aan het grootzeil, Gilbert Figaroa als trimmer en Wouter van der Enden op het voordek . Zij trainen sinds dit seizoen bij het Batavia Sailing Center. ‘Dit is het eerste jaar dat we echt trainen. We merken dat de communicatie aan boord verbetert en dat we constanter gaan varen. Begin van het jaar stonden we rond de 48ste plek, inmiddels op de 29ste plek van de wereld ranglijst. Door nog meer uren samen te maken en een professionele campagne op te zetten willen we vanaf volgend jaar mee gaan draaien in de top’. Bermuda is hiervoor een goed leer evenement. Ze kunnen hier aan de huidige toppers vragen hoe zij hun campagne hebben opgezet, wat ze weer mee kunnen nemen voor hun eigen campagne, met als kers op de taart de Nederlandse editie van de AWMRT vanaf volgend jaar in Lelystad.

Jurjen licht toe dat dit evenement vooral een leer evenement is, meer dan een evenement waar hij veel punten verwacht te scoren: ‘We hebben al wel een aantal Grade 2 events gevaren maar nog nooit een Grade 1 (waardering door de ISAF van evenementen in match racen loopt van grade 5 naar grade 1, gevolgd door AWMRT en America’s Cup) . We slaan dus nu eigenlijk een stapje over’. Een grote uitdaging wordt het type boot. ‘Er wordt gevaren in de IOD, een zware, klassieke boot. Bijna vergelijkbaar met een regenboog. We hebben getraind in de BLU 26. Die is super wendbaar, springt snel aan en draait snel. De IOD is het omgekeerde. De timing is dus nog belangrijker dan in de andere evenementen: je moet verder vooruit denken.’ Dit is vooral een belangrijk samenspel tussen de stuurman en de voordekker. ‘Wouter is er met alle wedstrijden en trainingen bij geweest en hierin zijn we dan ook flink gegroeid’.

In de voorbereiding worden er diverse youtube filmpjes bekeken over de boten en de lastige locatie. ‘De boot is zwaar en volgens Peter Gilmour moet je vooral een sterke grootzeiltrimmer hebben. Rutger mag dus extra de sportschool in’ verkondigt Feitsma lachend. ‘Qua wind zijn er twee mogelijkheden: of er is een duidelijke voorkeurskant waar je dan ook echt naar toe moet gaan of de wind draait alle kanten op, maar zo erg als in Ledro zal het nooit worden.’ Ook kan Klaartje Zuiderbaan nog een telefoontje verwachten als ze terug is uit Weymouth. Zij is niet alleen trainer in het programma van het Batavia Sailing Center, maar voer al eerder mee in de Bermuda Gold Cup. ‘Zij heeft vast nog wel een paar tips’.

Er zijn in totaal 24 teams, voor velen een eerste kennismaking met de tour. Van de drie poules gaan de eerste twee direct door naar de kwart finales. De nummers drie en vier komen in een repecharge. ‘Het doel is dus voorlopig om bij de eerste vier in de poule te komen en dan zien we wel verder. We hebben er in ieder geval heel veel zin in.’
Het Batavia Sailing Center heeft dagelijks contact met het team tijdens het evenement. Te volgen via twitter @bataviasailing en op facebook.com/bataviasailingcenter

www.wmrt.com
www.bermudagoldcup.com
www.bataviasailingcenter.nl

Tekst: Fettje Osinga

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: