Water-rAnt 2012

Water-rAntVorige week besloten eigenaars van klassieke schepen en deelnemers aan de Tall Ships Races om eind september een reünie te houden. WaterkAnt 2012 heeft geen plaats en men wil toch de traditie verderzetten. Dit is een evenement voor alle droog en nat (varend en ander) watererfgoed van Antwerpen, de Antwerpse haven en het Schelde-estuarium.

Ieder schip, aak, jol, boot, ronde- of platbodem, schoener of klipper, bakdekkruiser of werkboot, dinghy of kano en natuurlijk de ‘classic yachts’ met een karakter van voor 1962 (dus replica of authentiek) kan deelnemen.

Ligplaats is vrijgehouden aan de kaaien 19 (badboot is er al ;-) 41 en 42 in het Kattendijkdok om de vloot goed samen te brengen voor de groepsfoto. Aan de ene kant de Mexico- of de wipbruggen (een woordspeling is nooit weg) aan de andere kant de deuren van de historische Kattendijksluis.
Vlak naast de meerplaats staan de loodsen waarin de participerende vzws’s Revos en Rupel (winnaar Tall Ships race) in gehuisvest zijn.

Uiteraard is dit de shabby shelter waarin het zeebonkenfeest op zaterdagavond zal plaatshebben. We kijken uit naar de overtuigde brengers van het betere levenslied der dokken en de lyriek van de zeemeerminnen.

Dit is een heel spontane reünie die vanuit de groep van schippers en bemanningen komt. Die vinden dat Antwerpen zeker haar watererfgoed niet mag vergeten. Het is de aanloop van de doorstart van WaterkAnt. Dit watererfgoed festival heeft al vijf keer tussen 2000 en 2009 plaats gehad. D’ailleurs met stijgend succes. Om maar een paar aspecten op te noemen: 85 000 bezoekers, 50 historische schepen en een goede vertegenwoordiging van erfgoedzorgers van Antwerpen, Schelde en de Noordzee-omgeving. Sissende stoomschepen, driftige roeiteams en unieke topstukken zoals de Graanzuiger 19 en de Kogge. Zij brachten het beleid in dit waterachtige land over het varend erfgoed weer op koers. De Doelse kogge zit sindsdien in een restauratieplanning en de Haven sloopt haar erfgoedstukken niet meer.

Iedereen met een authentiek schip dat aan de 50 jaar karaktertrek voldoet kan en mag deelnemen. Inschrijven doe je best (en is feitelijk verplicht) via de website www.shiptoshore.be/waterkant. Water-rAnt is een laagdrempelig feest zonder kapsones en met een minimum aan kosten voor de deelnemers. Het proces is in volle chemische ontwikkeling: je volgt best de evolutie op Facebook of op de website. Geef anders je e-mail adres op bij info@shiptoshore.be en je krijgt geregeld het Water-rAnt nieuws.

Waar en wanneer?
Water-rAnt, 29/30 september, Kaai 19/41 en 42, Kattendijkdok Oost, Eilandje Antwerpen.

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: