Open Belgisch Kampioenschap SB20

Open Belgisch Kampioenschap SB20De weersvoorspelling voor het Open Belgisch Kampioenschap SB20 zag er niet ideaal uit met 35 knopen wind in het weekend en bijna geen wind op maandag. Uiteindelijk werd het van 25-27 augustus een spetterende serie met 8 gevaren manches in schitterende condities. Een Italiaan, 2 Nederlanders, 2 Britten en verrassend jonge bemanningen onder de Belgen.

Op zaterdag werd een poging ondernomen en alle deelnemers konden bij windkracht 6 even het materiaal testen maar stelden vast dat de steeds toenemende windvlagen degelijke wedstrijden onmogelijk maakten. Het alternatief zeilwagen rijden , aangeboden door de Twins beachclub, werd door de deelnemers sterk gewaardeerd. Een hoop plezier en alleen maar lachende gezichten.

Op zondag werd wijselijk gewacht tot 15u alvorens het water op te gaan. Met 18 tot 25 knopen werden 3 races gevaren onder een stralende zon. De Britse boten wisselden de eerste 2 plaatsen onder elkaar af, met soms indrukwekkende voorsprong. Iedereen moest nog een beetje leergeld betalen voor de boothandeling in deze toch zware condities. Het diner op zondagavond was gewoonweg Haute Cuisine, net als de Sfeer, met hoofdletters te beschrijven.

Op maandag was er vanaf het begin 12 knoopjes wind dat gestaag zou toenemen tot een vette 18, uit ZZW, wat een aangenaam vlakke zee bezorgde met nogal wat shiftjes. Vijf manches met planeer condities zijn zwaar en spectaculair verlopen. Dit zorgde voor heel wat meer spanning met zowat iedereen eens aan de leiding op bepaalde momenten. Een OCS van Sarah Allan in de 6e wedstrijd gooide de eindoverwinning opnieuw in de arena. Charly Wheeler rook zijn kans en begon het Gill Race Team op te jagen, tot groot jolijt van de rest van de vloot dat de eerste ronding van de boventon alleen maar drukker maakte. De suprematie van de Britten ruime wind doen het eindresultaat eentonig lijken, maar dat was het in geen geval. Het internationale team van Sarah en Ollie Page met de Nederlandse Caroline van Beelen en Oostendenaar Frank Dobbels, keerden onnodig terug voor een individuele terugroep. Van de laatste plaats werd teruggevochten om in het laatste spinnaker rak nog de 2de plaats te behalen. Dit resulteert in een overwinning met 2 puntjes, voor “Here comes Bod”, winnaar van de editie 2009. Nederlander Martijn Buitenhuys wordt derde.

Winnaars OBK SB20 - 2012Winnaars OBK SB20 - 2012

Sarah bedankte zeer terecht de RNSYC en de organisatie van Dirk Sledsens. Ze vergat wel het enige minpuntje te melden, waar in vele series en klassen moet aan gewerkt worden: het ontbreken van meer deelnemers om mee te genieten van dergelijk fantastische regatta. De mooie prijzen van Van Laer Yachting en de talloze Brugse Zot voor alle deelnemers zijn alvast een lokmiddel voor volgende editie op 24,25 en 26augustus 2013.

Uitslagen hieronder in de bijlage.

Tekst: Paul Jonckheere / Voorzitter SB20 klasse BE

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: