Francis Joyon verpulvert 24-uursrecord

668 zeemijlen oftewel 1'237 aardse kilometers. Dat is het nieuwe 24 uur afstandsrecord voor een zeilboot geschipperd door één solozeiler. De eer komt toe aan Fransman Francis Joyon aan boord van zijn 29 meter lange maxitrimaran IDEC en werd afgelopen dinsdagavond gevestigd. De rode zeilbolide haalde gedurende een etmaal een gemiddelde snelheid van 27,83 knopen.

We schrijven vorige week vrijdag. Francis Joyon vertrekt vanuit la Trinité-sur-Mer, Bretagne, en zet koers richting de Azoren. Hij gaat op zoek naar het ideale weervenster om het record, destijds gevestigd door Thomas Coville tijdens diens recordpoging solo rond de wereld, aan te vallen. Coville legde toen in 2008 628,5 zeemijlen af.

Joyon: "Ik moest op zoek gaan naar de ideale condities. Die waren enkel aanwezig in de Indische Oceaan, waar constant sterke windvelden heersen. Bij voorkeur blijf je dan net voor een stormfront uitvaren, omdat daar de zee nog relatief kalm is. Ik vertrok 800 zeemijlen ten westen van Kaap Finisterre, op de rand van het Azoren-hoog. Bij het begin zeilde ik in een zuidwestelijke wind, maar er stond een noordelijke zeegang die de zaken bemoeilijkte.

Ik volharde echter en na enige tijd verminderde de deining en trok de wind aan tot 32 knopen. Het was zeker niet zonder risico. De boot zeilde op haar limiet en ik moest het sturen overlaten aan de autopilot. Ik stond gedurende 24 uur met in de ene hand de grootschoot en in de andere hand de fokkeschoot. Telkens de boot zich in een golf boorde, moest ik een van beide schoten vieren, soms zelfs beiden tegelijk. Ik kreeg geen rust en kon enkel een paar krachtrepen als voedsel naar binnen werken. Topsnelheden lagen rond de 34 knopen."

Een dolgelukkige Francis JoyonEen dolgelukkige Francis Joyon

Joyon's betrachting was "enkele zeemijlen toe te voegen aan het record", maar een verbetering met maar liefst 40 zeemijlen is ronduit fenomenaal. "IDEC kreeg wel een stevige onderhoudsbeurt, maar het is nog steeds dezelfde mast die ooit brak tijdens het kapseizen en alle zeilen zijn nog steeds de originele en hebben er 90'000 zeemijlen opzitten. Het gevoel wanneer je een cargoschip voorbij scheurt is onbeschrijflijk", aldus nog een supertevreden Francis Joyon.

Het is nu nog enkel wachten op de officiële homologatie door het WSSRC (World Speed Sailing Record Council).

Foto’s: © JM Liot/DPPI/IDEC en F. Van Malleghem/DDPI/IDEC
Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: