Ben Ainslie schrijft Olympische zeilgeschiedenis in de Finn-klasse

Tijdens de Medal-race hadden nog een viertal deelnemers uitzicht op de Olympische gouden plak. De Deen Jonas Hogh-Christensen stond al de ganse week aan de leiding en moest enkel de Brit Ben Ainslie achter zich houden om zich te verzekeren van het hoogste schavotje. Als beide heren hun robbertje te ver terug in het veld zouden uitvechten hadden ook nog de Fransman Jonathan Lobert en de Nederlander Pieter-Jan Postma nog gouden kansen. Voor al hun fans werd het nagelbijten tot aan de finishlijn.

Gans de zeilwereld zat gedurende ruim een half uur op het tipje van hun stoel wanneer de Finn-klasse werd weggeschoten voor hun finale Medal-race. Hogh-Christensen nam van bij de start het heft in handen en forceerde Ainslie weg te tacken naar rechts, al gans de week de minder goede kant van het wedstrijdveld. Maar ditmaal vond de Brit een favorabele lift aan de rechterzijde, waardoor hij de indewindse boei voor de Deen wist te ronden. Beiden lagen wel al ver terug in het veld. De Kroaat Gaspic ronde als eerste, gevolgd door Lobert.

Op het voordewindse rak vloog Ainslie naar de benedenboei, die hij als tweede ronde, na Lobert. En dan begon het tactische steekspel tussen Ainslie en Hogh-Christensen. De wind nam wat af en de Deen tackte, jawel, naar de minder favoriete rechterkant. Ainslie volgde en blokte zo zijn concurrent constant af. Alleen vielen ze zo wel weer terug in het veld naar de 9e en 10e plek.

Pieter-Jan Postma maakte ondertussen een spectaculaire remonte en ronde de bovenboei als derde. Met het laatste voordewindse rak voor de boeg lag hij plots één plaats achter het virtuele leiderschap. De Nederlander pushte dan ietwat te hard om dat extra plekje op te schuiven en kreeg een penalty aangesmeerd. Na zijn strafrondje lag hij terug op de vijfde stek en waren alle medaillekansen verkeken.

Ainslie voor Hogh-Christensen aan de laatste boeiAinslie voor Hogh-Christensen aan de laatste boei

Ondertussen bleef Ainslie zijn naaste concurrent Hogh-Christensen afdekken. Hij moest er enkel voor zorgen dat hij voor de Deen finishte en zo geschiede. De vele windshifts en onregelmatige windstoten bleven ervoor zorgen dat talloze boten steeds maar van positie wisselden, zodat echt pas aan de finishlijn duidelijk werd wie met de edelmetalen ging lopen, euh zeilen.

Eindklassement Finn-klasse

Door zijn overwinning schrijft de Brit dus Olympische zeilgeschiedenis, want hij wordt hiermee meest gedecoreerde Olympische zeiler aller tijden. Groot-Brittannië heeft nu in de Finn-klasse 4 Olympische Spelen op rij het goud weten te bemachtigen, ook al een unicum.

Foto's: © François Richard

Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: