Stevige wind uit het noorden op eerste dag Breskens Sailing Weekend

Breskens Sailing WeekendDe organisatie van het Gaastra Breskens Sailing Weekend is tevreden met de 65 zeilboten die zich voor de eerste dag van het evenement hadden ingeschreven. Het weer was anders voorspeld, een “mooi noordelijk briesje”, dit “briesje” bleek dus een stevige wind uit het noorden te zijn.

Gisteren hebben toch nog 31 schepen zich gemeld op de startlijn.
Dat is 50% van de deelnemers. De verantwoordelijkheid om te starten ligt bij de schipper. De schepen die wel besloten hadden om mee te zeilen, hebben onder zware weersomstandigheden deelgenomen aan de wedstrijd.

De wedstrijdleiding heeft daarom ook besloten om de wedstrijden de eerste dag van het evenement niet plaats te laten vinden op de Vlakte van de Raan, maar op de Westerschelde. Een spectaculair gezicht voor de toeschouwers die in grote getallen op de dijk in Breskens stonden te kijken.

De grote schepen hebben een parcours van 30 mijl afgelegd en de kleinere schepen hebben 15 mijl gevaren.

Een hele opgave, want het is uitkijken voor de zeilers om door de smalle geulen van de Westerschelde te manouveren. Ze moesten dicht tegen de zandbanken zeilen om de sterke stroom te ontlopen. Al met al hebben zij het parcours snel afgelegd. In drie en een half uur, met een gemiddelde snelheid van 8,5 knopen was de snelste boot, de Baraka GP van Harmen de Graaf.

Na correctie was de overall prijs, De Bureau Veritas Cup voor de Moana . De schipper van deze boot, Francois Goubau is goed bekend op de Westerschelde en sterk in het varen van lange rakken.
In de IRC 2 klasse heeft de Xentric Ripper van John van de Starre het best gezeild.

De wedstrijd is goed verlopen. Niemand is aan de grond gelopen, er zijn wel een aantal zeilen gescheurd en er is wat materiaal kapot gegaan.
Voor vandaag is er aanzienlijk beter weer afgegeven, zuidwest windkracht 3 tot 4.

Top 3 uitslagen

IRC 1:
1. Moana- Francois Goubau
2. Baraka GP- Harmen de Graaf
3. Elke- Frans Rodenburg
IRC 2:
1. Xentric Ripper- John van de Starre
2. Panther- Beusker/Voskamp
3. Havoc- Frans van der Heijden
IRC 3:
1. Quantum Racing- Jeroen van de Velde
2. Capella- Frans Maas
3. Movie Star- Freddy Franssens
CR 1-2:
1. Boatox- Philippe Melis
CR 3-4:
1. Salty Dog- Rene Bollen
CR 5-6:
1. Ambiance- Peter Verdegem

De uitslagen van de wedstrijden van dag 1 kunt u vinden op onze website: www.breskenssailing.org

Tekst: Brenda verschelling
Foto: Anusjka Martens

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: