Jarallela, Animo en Bolero aan de leiding na eerste weekend CR Trophy

CR trophy Prachtig weer … tropische temperaturen … weinig wind, het zijn de uitdagingen voor een wedstrijd op stroom voor de Blankenbergse kust. Windkracht 2-3 zuidwest voor zaterdag, zenuwen zijn gespannen bij de wedstrijdleiding, voor dag en dauw worden er 3 blaastonnen uitgegooid, stress om fuel die er even niet echt is, en toch de tonnen liggen iets later alle 3 perfect op positie, het mag gezegd …

Om 8u30 staan in het clubhuis VVW de bemanningen van 30 boten reeds te popelen om een baan te krijgen. Weinig wind is de boodschap, vlaggen hangen naar beneden … oei wordt dit uitstel, komt de wind wel … ? Maar we geloven steevast in het woord zeebries, “we zien wel” … Er gaat ondertussen zelfs nog een laatste boot te water, just in time voor de start is het motto hier. Briefing wordt gegeven, zeilers zijn present en nerveus … wat gaat dit worden … maar iedereen is op de afspraak … meer dan 30 boten aan de start, wie er niet bij is heeft nu wel degelijk ongelijk … het wordt een mega wedstrijd op het water …

De baan van de eerste manche zaterdag is kort maar taktisch, op keren van de stroom starten alvast een plus, maar graag met meer wind denken we dan als wedstrijdleider … 10u00, nog quasi geen wind, 10u15 plots een zucht wind, just in time, het was besteld zeker ?

Waarschuwingssein klasse CR 3-4 en CR 5-6, ze gaan allen weg stipt 10u30, zo ook de CR 1-2 om 10u40. Eerste boot aan de finish is Bleu … ze melden zich aan om te finishen op kanaal 72, direct erna een vreugdekreet over de VHF van Steppe met proficiat, tja gelijk hadden ze natuurlijk , line honours halen … is mooi ! Na ons Bleuke zien we de Jarallella en erna de Tom de lijn passeren in klasse CR 1-2 . Bella, Enigma en Animo zijn top 3 in Klasse CR 3-4 en Najade, Famous Gull en Bolero in CR 5-6.

Manche 2 wordt weggeschoten rond 14u, de wind is gelukkig blijven staan. We zien terug Jarallella, Tom en Andiamo in CR 1-2; Animo, Bella, Kziena in CR 3-4; en Bolero, Rackam en Naster in CR 5-6 met de eerste plekken lopen.

Mandala

Zondag belooft meer wind maar toch hangen de vlaggen nu pas echt down .. wat nu? … Niet getreurd: wat gisteren kwam, zal nu ook wel lukken zeker , de zeebries, alhoewel … we starten terug op kenteren van de stroom, dacht bij mezelf “it’s now or never”, stress voor de wedstrijdleider maar ja … het hoort erbij zeker, ze moeten weg want anders spoelen ze straks over de start als we uitstellen …

Gelukkig starten allen goed met het heersend pufje wind. Eén boot, de Mahabharata, is ongelukkig te vroeg gestart en moet ruim 15 minuten zwoegen om alsnog de startlijn te kunnen nemen wegens quasi no wind en reeds iets stroom tegen. Start CR 1-2 volgt gauw erna en weg zijn ze … voor een middag vol verrassingen … De wind valt al gauw totaal weg, op stroom en ietsje wind glijden de deelnemers richting Wenduine, om te pogen uiteindelijk een gele blaaston te bereiken, sommigen ronden die, anderen ankeren en gaan dit nog een paar keer doen gedurende de wedstrijd. Zucht wind is gaan; wind weg is ter plekke blijven en drop anker (ge moet er wel eentje bijhebben natuurlijk) … Dit is racen dit is spanning! Kleine boten houden wind en varen toch andere stilliggers voorbij … De schepen hebben amper 2 mijl gevaren, eerste doorgang voor het staketsel om in te korten is op 4,5 mijl reeds … het zal misschien nodig zijn …

De wind hoe onvoorstelbaar ook … begint te komen van het land, maar niks of weinig op zee … van de eerste gele blaaston naar de rode Varenblaaston is het eerst voordewind, met een draaier scherper aan en iedereen tuurt naar dat doel op amper een goede mijl maar wel tegenstroom. Trimmers turen naar de mast, zien hun windvaan anders staan dan hun tell tales lager in het zeil … Zeilen is kunst, zeilen is niet easy: een halve knoop vooruit of achteruit op stroom is zien en weten, of kunnen … zelfs Ian Wittevrongel ziet dat het verdomme niet simpel is en gaat er zelfs even bij liggen om het -turend naar boven- duidelijk te maken aan zijn broer: “daar is’t te doen makker” … en oude rakker André Haerbos weet dat ook …

Andiamo

Ik moet glimlachen … zie fysiek na een X41 OD Blue , Jaralella J92s, een X99 Andiamo de suspens Animo, André zijn J24 Bolero de rode ton ronden … vandaar nog een halve mijl naar de ingekorte finish … Het moet gezegd de kreet van Blue bij het ronden van de rode ton was evengoed hilarisch … De finish erna is de ontlading bij eenieder, zeker bij André Haerbos en zijn compagnon Rein Longeville die terecht stralen en juichen, weten dat ze de overwinning in de klasse CR 5-6 binnen hebben vandaag! Blijkt achteraf in corrected time zelfs dat ze ruim een uur los zijn op nummer 2 Najade in zijn klasse!

En de wind … tja die kwam … opgaves waren er wel maar de wind kwam effectief, in mijn Brugse zotjes enthousiasme zei ik nog de ochtend van de briefing “er komt een 4 beaufort” … En awel die stond er om 16u echt! … En zo kon iedereen alsnog finishen, zelfs de allerkleinsten. Opgaves waren er dus ook, maar die zeilers hadden ongelijk, doorgaan is de boodschap, never say never en … blijven proberen … niet opgeven!

Voorlopige overall na eerste weekend Cr trophy CR 1-2 : Jarallela, Tom en dan Andiamo, CR 3-4 Animo, Bella en dan Kziena en bij de CR 5-6 klasse : Bolero, Najade en dan Naster … Ik zou zeggen: wordt vervolgd volgende week zaterdag 15 september!

En zoals beloofd staan diegene die het CR reglement niet respecteren open en bloot op het ClubRacer zeilforum: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1812-CR-Trophy-Blankenberge-2012

Uitslagen in de bijlage onderdaan.

Tekst: Stijn Reunis / Wedstrijd Comité

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: