Euro Cats Cup 2012

Euro Cats CupNiettegenstaande de Euro Cats Cup in het vaarwater is gekomen van de multihull kalender van onze Noorderburen, verscheen Nederlands topzeiler Gerard Loos toch aan de startlijn. Met een voorspelde afzwakkende wind wisten de 65 catamaran teams dat het een lange wedstrijd zou worden met risico van een massaal sleepscenario. Dit zat erin voor alle 3 de klassen die na een gezamenlijke start, elk hun aangepast parcours dienden te zeilen waardoor het wedstrijdveld naar het einde toe terug bijéén komt.

De grootste en snelste C1 klasse kreeg een grote driehoek voor Knokke-Heist en 2 lussen naar Cadzand voor de boeg. Na de driehoek brokkelde dit wedstrijdveld snel uitéén met groeiende voorsprong voor Loos-Nielen die samen met 3 andere 20 voeters de ganse wedstrijd vooraan bleven en als snelste boten met de grootste handicap wel moesten vooruit lopen. Na het eerste lange kruisrak was de enige solo zeiler Warlop op zijn scherpe A-class cat als eerste achtervolger sterk naar voor geschoven, gevolgd door F18 team Demesmaeker-Bague en 3 jeugdige F16 teams. De wind viel weg maar de eerste cat was al gepasseerd en inkorten kon niet meer. Gelukkig, want de wind herstelde zich en uiteindelijk kon bijna iedereen finishen binnen de tijdslimiet. Gemiddeld 4 u zeilen voor de snelste klasse. Opvallend detail voor verbetering vatbaar: geen enkel vrouwenteam.

Podium C1 klasse (43 cats)
1/ Loos Gerard-Nielen Stef (NL)
2/ Warlop Michel (solo)
3/ Demesmaeker Patrick-Bague Alec

De zwaardloze C3 klasse die de driehoek niet diende te zeilen, deed er gemiddeld 4,5 u over met een wedstrijdveld die wel veel dichter bijéén bleef. Aan de bovenwindse boei van de eerste lus, veel tijdverlies en enkele belangrijke plaatswisselingen door sterke tegenstroom en te zwakke wind op dat moment. Eerste vrouwenteam, tevens jeugdteam, viel net naast het podium: Van Schoote Aureélie-Verlest Emma.

Podium C3 klasse (18 cats)
1/ Marques Lieven- Demesmaeker Marie
2/ Yoski Yves-Robert Paul
3/ De Weert Paul-Neirinckx Marleen

Podium C3 klassePodium C3 klasse

De C4 klasse komt neer op de jeugdklasse tot 15 jaar op de dragoons waarvoor de Euro cats cup eveneens toegankelijk is geworden door een sterk verkort parcours aan te bieden. Toch gemiddeld een kleine 4 uur zeilarbeid met een start tussen het groot geweld. Mooi op zich!

Podium C4 (4 cats)
1/ Hoiazen Stef-Van Grotenhuis Alexander
2/ Bus Stanley-Quivrier Pieter
3/ Van Leynseele Sidney-Steegen Juliac

Podium C4 klassePodium C4 klasse

Een lange en mooie wedstrijd waarbij vooral de eerste helft boeiende kruisrakken opleverde, tussen de strandhoofden om de sterke stroming zoveel mogelijk te mijden. Niet zonder risico’s voor de zwaardcatamarans. Prachtige prestatie van het complete wedstrijdveld waarbij iedereen bij de ronding na de eerste lus bleef doorvaren niettegenstaande de wind treiterig zwak uitpakte.

Tekst: Ewald Deloof / Voorzitter VVW Heist

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: