Tweede editie Batavia Regatta wordt Europees Kampioenschap teamzeilen

Batavia RegattaDe tweede editie van de Batavia Regatta die op 21, 22 en 23 september wordt gevaren, is er in geslaagd een sterk deelnemersveld naar Lelystad te halen. Teams uit Groot Brittannië, Duitsland en natuurlijk Nederland verschijnen met de beste zeilers aan de start voor deze teamzeilwedstrijden.

Teamzeilen is een tak van de wedstrijdzeilsport die niet alleen voor de zeilers maar zeker ook voor het publiek zeer aantrekkelijk is. Het is spannend, spectaculair en omdat zeer dicht langs de kust wordt gevaren, voor het publiek zeer goed te volgen. De Batavia Regatta wordt gevaren op een korte baan langs de Saerdam in Lelystad; de finishlijn ligt voor het havenhoofd van de Bataviahaven.

De Batavia Regatta is een wedstrijd voor verenigingsteams. Elk team bestaat uit twee boten. Er wordt dus gevaren met twee boten van het ene team tegen twee boten van een ander team. Twee boten varen korte wedstrijden tegen twee andere boten. Belangrijk is vooral met een van de teamboten niet als laatste over de finishlijn te komen. Sterker nog: als een van de teamboten als eerste over de finishlijn komt en de andere teamboot als laatste heeft het team alsnog de wedstrijd verloren. De wedstrijden duren drie dagen; in die periode worden heel veel korte wedstrijden gevaren (round robins). De finale wordt zondagmiddag gevaren.

De zeilboten worden tijdens de wedstrijden gevolgd door snelle rubberboten met aan boord de umpires. Zeilers kunnen tijdens de wedstrijd bij vermeende fout of overtredingen van de tegenstanders dmv het opsteken van een vlag een protest indienen. Het protest wordt door de umpires, die er dus bovenop zitten, direct afgehandeld. Als het protest wordt toegewezen, moet de boot waartegen geprotesteerd is een of meerdere strafrondjes draaien. Het levert voor het publiek een uitermate spectaculair beeld op. Andere boten die in de baan zullen rondvaren zijn die van de media, een boot om de teams te wisselen (er wordt voortdurend van boot gewisseld) en uiteraard de nodige boten met VIP’s aan boord.

Centrum van de activiteiten gedurende het weekend is Sunset Boulevard dat voor de gelegenheid fungeert als Bataviahaven Yacht Club. Hier worden de briefings aan de zeilers gegeven, vinden de scheidsrechters een rustige plek voor hun overleg en is het raceoffice gevestigd. Met uitzondering van zaterdagavond – dan is er een feestavond voor zeilers en officials – is Sunset Boulevard ook voor het publiek geopend. Wie eens internationale topzeilers wil ontmoeten is hier van harte welkom.

De wedstrijden beginnen op vrijdag om 11.00 uur; zaterdag en zondag om 10.00 uur. Het publiek vindt een goede plek om alles te volgen op de Saerdam en op het havenhoofd van de Bataviahaven. De prijsuitreiking door Wethouder Willem de Jager is zondagmiddag rond 16.00 uur, uiteraard in Sunset Boulevard.

De wedstrijden worden georganiseerd door de Stichting MATCH en het Batavia Sailing Center en worden mogelijk gemaakt door de gemeente Lelystad.

www.bataviaregatta.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: